Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Искам да сложа край на недостига на пари и лошото лечение" декларира новият министър на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от "24 часа". "Ще спрем стимулирането на лекари от фармацевтичните компании", заканва се още той. Министър Ананиев поставя като един от основните си приоритети развитието на електронното здравеопазване. "Монитор" допълва, че Ананиев възнамерява да засили ревизиите. 
"Всички ефективни присъди в държавата вече са секретни", съобщава "Сега", като се позовава на протокол на заседание на комисия от Висшия съдебен съвет от 1 ноември. Според решението, което е в разрез със закона, никой, освен престъпниците, няма да знае кой на какво е осъден дори на първа и втора инстанция, пояснява вестникът. Информацията е  потвърдена от няколко съдилища в страната.
"Нови 13 общини са поели към фалит", пише още вестник "Сега". Данните са от анализ на Министерството на финансите за третото тримесечие. Сред общините с най-лоши финансови показатели са Девин, Батак и Доспат. Въпреки намаляването на просрочените задължения, се задълбочава тенденцията на слаба инвестиционна дейност в тези райони, се подчертава в документа. 
"Дума" цитира изказване на вицепремиера Валери Симеонов на конференция "Не е ефективно да плащаш за раждаемост". На форума, посветен на ефективността на политиките на Евросъюза за малките и средни предприятия, Симеонов е подчертал, че, колкото и цинично да звучи това, инвестицията в насърчаване на раждаемостта има резултат чак след 20 години. 
Охранител на летище Пловдив принуди пътник да свали струните на скъпа цигулка, застрахована за 20 хиляди долара и за която е платен отделен билет, пише "Труд". За този абсурд написа в социалните мрежи семейство лютиери Евелина Бодукова и Христо Маринов. Майсторите на цигулки разказват, че дори в страни с особено стриктни мерки за сигурност като Израел и САЩ не е е случвало това. Охранителят се мотивирал, че приема струните на цигулката като режещи предмети. От аерогарата отговарят, че служителят се е престарал и ще бъде наказан.
"Телеграф" разказва за друг роден абсурд, отново в Пловдив. Цяло представление пада от афиша на културен дом заради писмо на ректора на Медицинския университет в града. В пимото проф. д-р Стефан Костянов настоява спектакълът "Операцията" по текст на Иво Сиромахов, в който участват Орлин Горанов и Мариан Бачев, да не се играе.  Ректорът се е подразнил от някои шеги с медици в текста.
Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов споделя, в интервю за "Монитор", че иска да върне в театъра личности като Камен Донев и Геро. Той уверява, че няма да се разделя с хора, дори и да не го одобряват, ако си вършат работата. 
Певицата Тони Димитрова се изповядва в "Труд", цитирам, "Смисълът на живота е да си нужен някому". 
"24 часа" напомня, че днешният църковен празник на свети Мина ще бъде последван от Коледния пост, който започва в сряда. Във вторник са Рождественските заговезни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!