Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

До няколко часа трябва да стане ясно дали в Германия ще има ново правителство

Ангела Меркел
Фото: БТА

До няколко часа трябва да стане ясно дали в Германия ще има ново правителство, съставено от християндемократите и баварските им партньори, либерали и зелени. Днес изтече крайният срок за преговори между представители на четирите партии, без те да се разберат по основни теми. Ако не успеят да се разберат, най-вероятно в Германия ще има нови избори.

След 15 часа преговори в 4 часа тази сутрин лидерите на четирите партии, които се опитват да съставят коалиционен кабинет в Германия, прекъснаха разговорите си. Те ще се срещнат отново в 12 часа, за да направят последен опит за споразумение. В същото време останалите в опозиция социалдемократи обявиха, че те няма да участват в преговори за коалиция, ако разговорите сега пропаднат. Това означава, че при такова стечение на обстоятелствата, в Германия най-вероятно ще има нови избори.

Темата, която препъва преговорите в момента, е приемът на семейства на бежанци. Той е спрян до март 2018 година, а Зелената партия настоява след изтичането на този срок, бежанците, които имат статут в Германия, да имат право да се съберат с близките си. Това обаче остро е отхвърляно от баварския Християнсоциален съюз, който се пребори за горна граница от 200 000 бежанци годишно и отказва да я преговаря повече. Зелените са показали, че са готови на компромис, ако бъдат приети техни условия по други теми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!