Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Всички централни всекидневници днес пишат за извънредната среща, свикана от премиера Бойко Борисов, за да се предприемат спешни мерки срещу катастрофите по пътищата.

"С колани и евростандарти ще борят катастрофите", пише "Дума" и допълва, че над 90 процента от пътнотранспортните произшествия се дължат на неправилни действия на шофьорите и превишена скорост.

"Телеграф" уточнява: "Слагат колани и камери в автобусите", до няколко седмици ще бъдат предложени законодателни промени,  с които да се засили контролът над автоморгите и автосервизите.

"КАТ води за акт нарушителите до районното управление", е водещото заглавие на "Труд" по темата. Вестникът цитира официална статистика, според която страната ни е първа в Евросъюза по жертви на катастрофи за 2016 г.

"Монитор" конкретизира: "200 катастрофи на пътя на смъртта край Микре само за една година". Във всички храмове вчера бяха отслужени панихиди за загиналите при катастрофи.

"24 часа" също разказва за извънредната среща на премиера с трима министри, на която беше решено пътни полицаи да патрулират на забранените за изпреварване точки по 70-те километра смъртоносен път между Брестница и Севлиево.

"Мерките, предложени след срещата, не излизат отвъд познатите от години обещания за анализ на обстановката, поставяне на камери, удвояване на полицейските патрули", коментира вестник "Сега". "Властта призна, че е безсилна срещу касапницата на пътя", пише още изданието.

Друга обща тема за повечето печатни издания днес е третото място на тенисиста ни Григор Димитров в световната ранг листа.

"Труд" цитира Димитров от пресконференция: "... понякога човек трябва да победи вътрешните си демони, за да успее да вземе реванш."

"Грешка на чиновник за длъжници обърка живота на Стефан - един от трийсетте българи с три еднакви имена" , пише "24 часа". 72-годишният Стефан Борисов Иванов от Смолян е осъден да плаща 1 300 лева за парно за апартамент в София, в който дори не е стъпвал.

"Монитор" пише подробно за възможността български студенти да работят през лятото в Съединените щати и пояснява административните подробности. Нашите младежи нямат право да работят като строители и шофьори. Имат право на безплатна квартира, ако е включат в бригади в националните паркове, щатът Аляска е напоследък хит за курсистите заради евтиния наем и доброто заплащане на труда.

В днешния Световен ден на детето "Сега" информира: "Всяко трето дете на село не ходи на училище". Данните са записани в обзор на Европейската комисия за 2017 г.

"Капитал дейли" анализира приетият окончателно Закон за концесиите с акцент върху липсата на ограничение за срока на концесионните договори. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!