Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Заради неизвинени отсъствия на децата им все повече семейства в Дупнишко остават без помощи

Увеличават се семействата в общините Дупница и Сапарева баня, на които са спрени детските помощи поради натрупани неизвинени отсъствия на децата им, обявиха от службата за социално подпомагане. За септември те са 13, а за октомври - 39 в Дупница и 11 в Сапарева баня.

Така нар. "детски добавки" - 37 лева за едно и 85 за две деца - за месец се спират, когато обхванатите в предучилищна подготовка отсъстват 3 дни от заниманията за съответния месец, а за учениците - когато имат повече от 5 неизвинени отсъствия. Информация за това се подава по електронна система до 5-о число за предходния месец.

Социални работници в Дупница коментират, че при откриване на новата учебна година заради делегираните бюджети директори на училища записват деца, които скоро престават да посещават занятията или се преместват в друго училище. От Община Дупница например 226 деца са заминали в чужбина. Междувременно, 90 необхванати деца са върнати в класната стая, но пък те отсъстват често. Оттам идва и мярката спрямо родителите им при направени над 5 неизвинени отсъствия, поясни началникът на социално подпомагане в Дупница Виолина Лазова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!