Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Единна асоциация на пограничните общини от България и Македония беше учредена в Кюстендил

Фото: Кирил Фалин

Създава се единна асоциация на пограничните общини от България и Македония, решиха участниците на олганизираната днес след обяд в Кюстендил кръгла маса на тема: "Българо-македонските отношения: приоритети, общи перспективи и предизвикателства". Кметовете на Кюстендил Петър Паунов и на Кмуаново Максим Георгиевски ще оглавят първоначално социацията, която е отворена за участие и от други общини. 
Новата асоциация ще съдейства за сътрудничество между местната власт от двете страни на границата, ще им помага по финансирането и реализацията на проекти от евпорейските фондове. На етапа се реализират 48 българо-македонски проекта, стана ясно на форума, организиран от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев и народният представител от ГЕРБ Кирил Калфин.
Това е добър инструмент в тази асоциация да участват общините от двете страни на границата и по този начин да защитават своите интереси както пред двете правителства, така и пред европейски институции с възможност за  финансиране на проекти, които са в полза на гражданите.
За три до 6 месеца роумингът между България и Македония ще падне в пъти, каза още евродепутатът Ковачев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!