Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преговори за ново правителство в Германия ще започнат най-рано през януари

Фото: ЕПА/БГНЕС

Преговори за ново правителство в Германия ще започнат най-рано през януари, но ръководствата на двете най-големи партии в страната – християндемократи и социалдемократи, са отворени към съставяне на голяма коалиция за трети пореден път. Днес президентът Франк-Валтер Щайнмайер ще обсъди политическата ситуация с шефовете на някои парламентарни фракции.

Ръководствата на християндемократическата и на социалдемократическата партия ще обсъждат днес в централите си дали и как да се състави поредна голяма коалиция. В четвъртък при президента Щайнмайер ще се срещнат за първи разговор Ангела Меркел от ХДС, Хорст Зеехофер от баварския ХСС и Мартин Шулц от ГСДП. След тази среща ще има по-голяма яснота за условията, при които е възможно да се състави коалиционен кабинет между тях.

Другата седмица социалдемократите имат партиен конгрес, на който ще подложат на гласуване идеята за участие в ново правителство. Партийната база също ще бъде питана. Социалдемократите имат нужда от време за такова решение и ние трябва да им го дадем. По-важно е то да е категорично и изчистено, за да може после да се върви бързо напред, коментира министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер. Според него най-рано същински преговори ще има през януари. Според някои прогнози те ще приключат достатъчно бързо, за да се състави и кабинет до края на първия месец на 2018 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!