Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Програмата „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ е намалила вредните емисии, отчете ресорният министър

Теменужка Петкова
Фото: БГНЕС

Програмата „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ е намалила вредните емисии с повече от 8 хиляди тона годишно. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на заключителната конференция, на която беше отчетено успешното изпълнение на програмата.

Програмата се издържа от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Реализирани са проектите на повече от 50 бенефициенти на обща стойност над 26 милиона лева. Основната цел на програмата е рационалното използване на енергията и намаляването на емисиите на парникови газове.

Успяхме да подобрим параметрите за енергийна ефективност десетки детски градини, болници, училища. Успяхме да създадем условия за използването на възобновяеми енергийни източници в поредица от компании, които кандидатстваха по отношение на този проект, посочи Петкова.
   
В началото на 2018 г. ще започне работата по следващия проект, финансиран от втория програмен период по Програмата за енергийна ефективност. Сумата, за която ще може да се кандидатства, е увеличена двойно и надвишава 64 милиона лева.
   
Ще могат да кандидатстват отново общини, областни администрации, ще имаме възможност да използваме по най-рационалния начин и да въвеждаме възобновяемите енергийни източници, за да можем наистина да пестим енергията, за да можем наистина да говорим и за гарантиране на своята енергийна сигурност, и да говорим за ниско въглеродна икономика, каза министърът на енергетиката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!