Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Меркел, Зеехофер и Шулц ще обсъждат дали да продължат опитите за съставяне на коалиция

Фото: ЕПА/БГНЕС

Ще има ли в Германия нова коалиция – този въпрос все още не е изяснен. Днес за първи разговор при президента на страната Франк-Валтер Щайнмайер ще се срещнат лидерите на консерваторите и социалдемократите Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц.

Разговорът започва в 20 часа германско време. На него няма да бъдат обсъждани политически теми, а само въпросът дали изобщо има смисъл тримата лидери да продължат опитите и да започнат сондажи за преговори. Максималната цел, която президентът Щайнмайер си е поставил, е да се инициира следващ разговор, вече без неговото посредничество. 
Всичко зависи от социалдемократите, тъй като те вече категорично отказаха да участват в нова голяма коалиция. Дали ще преосмислят решението си зависи и от мнението на всички членове в партията, които специално ще бъдат питани дали да има голяма коалиция с тяхно участие още веднъж. 
Лидерът на ГСДП Мартин Шулц е забранил на колегите си от партията да коментират днешния разговор, докато той не бъде обсъден в президиума на партията утре. Младежкото крило на социалдемократическата партия обаче се обяви категорично против участие в коалиция и настоява Мартин Шулц да откаже преговори още тази вечер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!