Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Конгресът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" е съпроводен с остри сблъсъци между протестиращи и полиция

Фото: ЕПА/БГНЕС / Фото: ЕПА/БГНЕС

Германската крайнодясна популистката партия „Алтернатива за Германия“ избира днес нови лидери на конгрес в Хановер. Конгресът е съпроводен с остри сблъсъци между протестиращи срещу крайнодесните в Германия и полиция.

Десетки души бяха арестувани, а неколцина ранени, след като полицията в германския град Хановер разпръсна с водни оръдия протест срещу провеждащия се в града конгрес на крайнодясната популистка партия „Алтернатива за Германия“.

Конгресът трябваше да започне в 10 часа тази сутрин, но се отложи с час заради безредиците. На него 516 делегати трябва да изберат ново ръководство. За да проправи път на делегатите, полицията прибягна и до сила. Включи водни оръдия, разпръсна най-упоритите с палки и лютив спрей. Демонстрантите пък замеряха полицаите с камъни. Има арестувани, както и ранени. Пострадали са и полицаи, и демонстранти. Полицията не съобщава колко точно.

Делегатите трябва да изберат ново дуо начело на партията. Един от сигурните кандидати е досегашният лидер Йорг Мойтен. Първоначално се смяташе, че за другото челно място ще се кандидатира Александер Гауланд. Бившият християндемократ е един от най-опитните и уважавани политици в партията. Той обаче се отказа да се състезава за председателското място. С най-големи шансове да заеме вакантното място е Георг Пацдерски – един от умерените членове на популистката партия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!