Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Протест, организиран от БСП, пред сградата на КЕВР

КЕВР: Водата и ВиК услугите поскъпват от догодина в 14 области

| обновлено 15.12.17 16:05
Фото: БГНЕС

Водата и ВиК услугите поскъпват от догодина в 14-те области, за които днес беше одобрена промяна. КЕВР одобри увеличения между 2 и 20 процента. Най-голямото поскъпване – с 20 на сто, регулаторът е одобрил за Ямбол. Там обаче цените ще се вдигнат, след като заработи пречиствателната станция в града, обясни за "Хоризонт" Ивайло Касчиев от водния регулатор:

Цените, които влязоха в сила в края на тази година за услугите "доставяне" и "отвеждане", наваксват всичко това, което е натрупано през последните 5 години. А сега през 2018 г. би трябвало да заработи новата пречиствателна станция за отпадъчни води. Тези 20% ново поскъпване, това е всъщност влизането на изцяло нова трета услуга - за пречистването на отпадъчните води. 

За столицата скокът ще е с 9 на сто.  Във Враца поскъпването е 13 процента. За столицата скокът ще е с 9 на сто. Увеличението за някои от останалите градове в страната като Бургас, Русе, Перник и Монтана, е между 6 и 8 процента.  Въпреки недоволството на хората срещу скока на цените председателят на регулатора Иван Иванов обясни по-рано, че не могат да бъдат постановени по-ниски цени.

От "БСП за България" организира протест пред сградата на енергийния регулатор заради увеличението, докато се провеждаше заседанието. Протестът се превърна и в недоволство от цялата политика на правителството. Над 300  протестиращи се събраха пред сградата на КЕВР на булевард "Дондуков" в столицата, за да изразят своето недоволство. Оттам гражданите се отправиха към сградата на Министерския съвет, където скандираха "Оставка". БСП определи увеличението на цената на водата като неприемливо. Социалистите допълниха, че достъпът до водата не е услуга, а основно право. Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на правителството:

Заради политиката, която води към българския народ, определяме я като геноцид. Що се отнася до увеличение цените на вода, ток, парно, това, че не приемат никакви предложения за увеличаване на доходите, това, че вчера спряха лекарствата за онкоболните и да не изреждам всичко, за което досега сме говорили.

Калоян Паргов заяви пред протестиращите, че националното богатство принадлежи на народа. По думите му, водата е благо за всички и гражданите не са длъжни да плащат за тази грабителска концесия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова към протест с думите:

Категорично се противопоставяме на това увеличение на цената на водата. То не е аргументирано, нито ръстът на инфлацията е толкова, не е направено обществено обсъждане. Представителят в КЕВР, който е предложен от парламентарната група на БСП, няма да участва в това заседание.

От ГЕРБ уточниха, че в състава на Комисията за енергийно и водно регулиране от години се избира директно от парламента и е независим регулатор. Депутатът Данаил Кирилов:

Частта, която е регулация на ВиК услугите, се ръководи в КЕВР от колегата, който беше предложен и номиниран от парламентарната група на БСП.

Николай Стойнев, заместник-председател на Столичния общински съвет, коментира:

Всяко политизиране задълбочава проблема с водоснабдяването и качеството на водата в България. Изцяло е в правомощията на КЕВР да определи цената. 

Междувременно евродепутатът Ангел Джамбазки и председателят на групата "Патриоти за София" в Столичния общински съвет Карлос Контрера поискаха оставките на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране.
Около 150 души се събраха и пред сградата на Областната управа в Шумен на организирания от местната структура на БСП протест срещу лошото качество и високата цена на водата. Хората настояват цената да бъде намалена незабавно, защото е негодна за битови нужди. Протестиращите настояха областният управител Стефан Желев да слезе при тях и поискаха оставката му. Те се отправиха към Община Шумен, за да поискат обяснения и от кмета на града Любомир Христов. Следващ протест срещу цената на водата в Шумен ще има на 21 декември.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!