Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Обвиняемият за шестте убийства е емблема на беззаконието у нас"- това е водещото заглавие на днешния брой на вестник "Сега". Беглецът от години е издирван заради присъда, няма документи, нито адрес, живее в незаконна къща, но си общува с кмета на Луково. Много е съмнително дали рецидивистът е издирван през годините, пише още вестникът.

"Европредседателството започва с Ботев", пише "Стандарт" на първа страница. Днес България отбелязва 170 години от рождението на поета-революционер.

"Кастрят в парламента Истанбулската конвенция", съобщава "Стандарт". Министърът на правосъдието Цецка Цачева е обяснила на колегите си, че в законодателството ни няма да се въвеждат различни бракове, освен между мъж и жена. Ползваме правото си да изразим резерви относно текстове от документа, които не съответстват на нашето законодателство, това е казала Цачева на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Професорът по конституционно право Пламен Киров заявява в интервю за "Труд", че президентът може да блокира с вето Истанбулската конвенция. Професор Киров е убеден, че документът отваря врата за еднополовите бракове. Преподавателят в Софийския университет подчертава, че имаме право да не приемем определени текстове от международни конвенции.

"Депутатите забъркаха хаос с прехвърлянето на фирми", пише "Сега". Широко рекламираната реформа за защита на работниците от некоректни работодатели предизвика хаос от началото на годината, след като Агенцията по вписвания спря да приема документи за прехвърляне на фирми. Това е така, защото в промените не е отбелязано как фирмата, поискала прехвърляне, ще удостоверява, че е изплатила всички необходими пари към работниците и държавата.

Банките рискуват и вече отпускат заеми за купуване на имоти за срок от 35 години, пише "24 часа". Лихвите по кредитите сега са два пъти по-ниски отпреди 10 години. Броят на сделките обаче все още изостава значително в сравнение с 2008 година.

Доктори без специалност правят пластични операции, предупреждава в "Монитор" д-р Виолин Петров от Александровска болница. Повод за притеснението му е вносът на южнокорейски силиконови импланти на по-ниски цени в сравнение с материала, използван досега.

"Пропадна българската Каталуня" - това е водещото заглавие на "Труд". По-малко от седмица продължи бунтът в Северозапада, където с подписка жители на района поискаха да се присъединят към Румъния. Инициаторът на подписката - Борислав Каменов, пояснява, че искал да се даде трибуна на недоволството от бедността в региона.

Година след най-големия мраз ни очаква януарска пролет, възможни са температури до 20 градуса днес и в следващите дни, информира "Телеграф". Сегашните температури са в пълен контраст с нечувания студ в началото на 2017 г., продължил цяла седмица. Тогава беше отчетен най-студеният януари за последните 50 години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!