Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Германия започват решаващи преговори за съставяне на управляваща коалиция

Фото: ЕПА/БГНЕС

В Берлин започват сондажите между християндемократи, социалдемократи и баварския християнсоциален съюз, в които вече официално трябва да стане ясно има ли шанс да съставят коалиционно правителство.

По 13 души от партия ще се съберат около кръглата маса днес на обяд. Сондажите ще се проведат в централата на ГСДП. След кратък разговор между тях на заседания ще се съберат и 15-те работни групи, които трябва да намерят пресечни точки в програмите на трите партии. Още в новогодишното си обръщение канцлерът Ангела Меркел обеща този път преговорите да са бързи и интензивни.

ХДС влиза в тези преговори с цел да създадем условия за формиране на стабилно правителство. Смятаме, че задачите, които стоят пред нас, и за които получихме мандат от избирателите, са много и тежки.

Нейният коалиционен партньор – лидерът на баварския ХСС Хорст Зеехофер също смята, че ново правителство в Германия трябва да има най-късно на Великден.

Сондажите, които започват днес, ще продължат максимално пет дни, обещаха лидерите. В четвъртък ще стане ясно дали са били успешни. 

Ако трите партии се разберат за коалиция, на извънреден конгрес на социалдемократите на 21 януари делегатите на партията трябва да дадат съгласие, за да може тя наистина да бъде сформирана.

Изборите в Германия се проведоха на 24 септември. Досега страната никога не е оставала толкова дълго без правителство. Според 53% от германците и този път християндемократите и социалдемократите ще успеят да преодолеят различията си и да съставят кабинет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!