Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Водеща тема на вестниците днес е представянето на приоритетите на българското председателство в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург вчера. 
Аплодираха министър-председателя в Страсбург, информира "Труд" на първа страница. Бойко Борисов представи приоритетите. "Ще търсим нормализиране на отношенията с Русия", каза той. "Стандарт" цитира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който заяви, че "България е пример за успех". Вестникът цитира и Борисов, който обещава: "Ще се справим с корупцията".  "Истанбулската конвенция ще е факт", каза още министър-председателят пред евродепутатите. 
"Борисов даде още 2-3 години живот на корупцията" е водещото заглавие на "Сега". Българският премиер се чуди защо, ако е толкова драматично положението с подкупността, той печели 10 пъти избори и има ръст на икономиката, ковентира вестникът. Изданието почертава, че Борисов беше изслушан в Страсбург в деня, в който БСП внесе искане за вот на недоверие именно за корупция в нашия парламент. Коментарът на "Сега" е посветен на темата корупция. В него се казва "В България царува върховенство на беззаконието и това вече се приема за природна даденост". 
Водещото заглавие на "Земя" гласи: "Страсбургски хроники". Заедно с това, вестникът помества мотивите на БСП за искания вот на недоверие на правителството. 
"24 часа" също цитира риторичното недоумение на Бойко Борисов, изразено вчера в пленарната зала на европарламента в Страсбург. "Ако сме толкова корумпирани, защо иконочиката ни расте най-много в Европейския съюз". Вестникът цитира председателя на европарламента Антонио Таяни след като Борисов беше бурно аплодиран: "Надявам се това да е добър знак за председателството". 
БСП поиска да бъде разсекретен скандален доклад на ДАНС, от ГЕРБ  се скриха зад агенцията, пише "Дума" на първа страница. От 2 години крили заплаха за финансовата сигурност, е водещото заглавие в опозиционното издание. Не са предприети никакви мерки за отстраняване на слабости в информационната система, следяща акцизите и ДДС, заявяват от БСП.
За година и половина майки са изоставили, след раждане, 420 бебета, информира "Телеграф". Ударихме върха по ниска раждаемост през 2017 година, пише още вестникът. Данните са на Министерството на здравеопазването. 
Пълна каша с Истанбулската конвенция, в Народното събрание няма доклад кои закони ще трябва да променим във връзка с конвенцията,  информира "Труд". На 23 януари председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, организира обсъждане на документа. 
Отиде си Стефан Илиев, офицерът на киното ни, пише "24 часа" по повод кончината на 82-годишния актьор . Той е изиграл най-много офицерски роли в нашето кино, подчертава вестникът. Има над 60 роли във филми и десетки театрални спектакли в биографията си. 
"Стандарт" информира: "Народния театър чества с тържество 140 години от рождението на поета и драматург Пейо Яворов в събота. Входът е свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!