Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Мая Манолова и Пламен Димитров се срещнаха с протестиращите шивачки в Дупница

Фото: Кирил Фалин

Шивачки от италианска фирма за обувки в Дупница протестираха с искане да получат заплатите си за два месеца. С тях се срещна омбудсманът Мая Манолова и президентът на КНСБ Пламен Димитров

Близо час омбудсманът и лидерът на КНСБ разговаряха с отчаяните от пълната безпътица, до която са доведени от некоректния им работодател - италианецът Джовани Габриеле шивачки. Не ги успокои и обещанието на Мая Манолова, че те ще получат заплатите си, от специализирания фонд

Добрата новина е, че тези възнаграждения вече има как да бъдат компенсирани от Фонда за гарантиране на вземания при несъстоятелност на работодатели. Промените, по които се мъчехме цяла година, вече са факт. Парите ще бъдат получени. 

Представителите на работодателя не излязоха да чуят работниците. Омбудсманът и КНСБ лидерът все пак влязоха в офисите на италианската фирма в очакване да разговарят с неин представител.

МВР може да се включи в издирването на италианския собственик на обувната фабрика в Дупница, която от 2 месеца не плаща заплатите на своите работнички. От Главната инспекция по труда съобщиха, че собствеността на фирмата е била променена след началото на проверката. 
Държавният орган следи ситуацията и в обувна фабрика в Пазарджик, където работещите не са получавали заплатите си от ноември. Собствеността на фирмата там е била прехвърлена от български гражданин отново на италианец. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!