Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Европейската комисия откри осем наказателни процедури срещу България едновременно", информира "Сега" на първа страница. Съд и глоба от 44 хиляди лева грозят страната ни всеки ден заради това, че не прилага директивата за бърз интернет. Брюксел отправи последно предупреждение към София и заради "непълно прилагане" на директивата за тока и природния газ, което спъва конкуренцията.

Необясним спад в цената на млякото, съобщава "Земя". Животновъди от Кърджалийско поискаха оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов. По думите на фермерите, чиновници ги заплашвали с данъчни ревизии, ако протестират срещу ниските изкупни цени.

Водните помощи се оказаха мизерни, коментира "Дума" по повод идеята на управляващите да компенсират поскъпването на водата за битови нужди.

Вестниците отбелязват участието на министър-председателя Бойко Борисов в Световния икономически форум в Давос. "Стандарт" цитира думи на Борисов "Европа е длъжник на Западните Балкани". "Труд" също цитира този призив и акцентира и върху това, че Международният валутен фонд отчита отлични показатели за България. "Монитор" помества снимка на първа страница от срещата на Бойко Борисов с бившия американски държавен секретар Джон Кери в кулоарите на форума. Вестник "Сега" също е избрал да публикува снимка от Давос на първа страница, но на пристигащия в курорта американски президент Доналд Тръмп. 

Детското здраве – приоритет на Българското председателство, пише "Труд". На 8 февруари ще се проведе конференция на високо експертно равнище на тема "Здравословно хранене при децата". Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев казва по този повод в интервю за вестника: "Отчита се тенденция към намаляване процента на затлъстели деца през последните две години.

Бензинът скочи между 5 и 10 стотинки, информира "Стандарт". Големите вериги най-много вдигнаха цените. Според специалисти поскъпването на горивата ще продължи и през идните десетина дни.

Само 391 души от фалирали фирми са взели обезщетение, отчита "Монитор". Справката на НОИ за 2017 година показва, че намалява броят на служителите със забавени заплати, които получават обезщетение след фалита на работодателя си.

Европейската комисия предупреди страните-членки на ЕС "Имате само 100 дни да се подготвите", информира "24 часа". Правителствата трябва да предприемат най-голямата промяна за защита на личните данни от раждането на интернет насам. Новият регламент влиза автоматично в сила на 25 май.

По поръчка на "24 часа" социологическата агенция "Тренд" представя данни от проучване за обществените нагласи към партиите. ГЕРБ има 21,8 на сто подкрепа, а БСП – 18,3 на сто. Въпреки яростната конфронтация около вота и Истанбулската конвенция, нагласите не се променят, коментират социолозите.

В интервю за "Телеграф" преподавателят в Богословския факултет на Софийския университет доцент Костадин Нушев заявява: "Обществото не отрича защитата на жените, но не приема третия пол".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!