Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Т. Дончев: Децата от Дома за деца с увреждания в Габрово трябва да бъдат изведени от там

Дебатът за Истанбулската конвенция трябва да бъде с възможно най-широк кръг от участници

| обновлено 26.01.18 16:15
Томислав Дончев
Фото: БГНЕС

Децата от Дома за деца с увреждания "Хризантема“ в Габрово трябва да бъдат изведени от там, а домът трябва да бъде изграден отново. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по повод информацията за насилие спрямо децата от страна на персонала. 
Последната една година всички институции са се занимавали не с децата, а с атмосферата в дома, съотношенията между персонал и ръководител, защото този дом като организация, като хора, той трябва да бъде преоснован или децата трябва да бъдат изведени от там, докато се създаде нормална среда и от гледна точка на управление, от гледна точка на социална услуга, деинституализацията, извеждането на децата от домовете не може да бъде поставена под въпрос.

Дебатите за Истанбулската конвенция трябва да бъде с възможно най-широк кръг от участници, заяви Томислав Дончев.
Според Томислав Дончев не може документ, подкрепен дори от голяма част от европейските държави, да бъде приеман на инат или в обстановка, която създава подобно усещане. 
Темите трябва да вървят заедно – и страховете на хората, свързани с различна сексуалност, трети пол, и основната тема всъщност, защото конвенцията е посветена на домашното насилие и насилието срещу жени. Лицемерие е да твърдим, че няма такъв проблем.

По повод предложението на БСП за провеждането на референдум за Истанбулската конвенция вицепремиерът коментира:
Да се правят референдуми по принцип не е лоша идея. Първо трябва да създадем навици обаче да се съобразяваме с резултата от референдумите, исторически. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!