Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Протестиращи блокираха международния път Е-79 на входа на Видин

| обновлено 27.01.18 15:06
Фото: БТА

Граждански протест блокира международния път Е-79 на входа на Видин.

Над 450 автомобила във Видин и около 150 души от Берковица и Вършец се включиха в протестите срещу "системното унищожаване на Северозапада и отказа на държавата да изгради магистрален път София-Видин и тунел под Петрохан". 


Протестът на видинските граждани премина в пешеходно шествие в посока град Дунавци, което блокира входа и изхода на град Видин на главен път Е-79. Протестиращите изразиха възмущение от изредилите си в годините управляващи, които продължават да водят Северозапада към забвение и гибел.
За нас всичко беше до тук, няма връщане назад. Ние искаме справедливост, за нея е нужен дух, а ние го носим, а вие господа управляващи, го знаете. 
Протестът идва да покаже, че видинчанина е жив, изразява волята си, че Видин е в България, но в същото време и недоволството си, че абсолютно всички еврогости са ни излъгали, че сме в ЕС. Ние не сме в ЕС. Очакваме да са умни, това следва в София, защото ние вече няма какво да губим. Продължаваме с протестите докато им дойде акъла. Може да преминем и към революция.
България е на второ място по смъртност в света, а на първо място е Лесото, държава в Африка, а Северозападна България е на първо място в България. Това значи, че целенасочено ние сме подложени на геноцид. Няма да живеем така, затова сме тук.

Исканията на гражданската инициатива иска в срок до една седмица да бъде взето решение на МС за незабавно започване на процедурите по изграждането на магистрала до Видин и тунел под Петрохан с краен срок на строителството лмесец май 2021 година. Ако такова решение не е факт  до пети февруари 2018 година и не се започне незабавно с изпълнението му, протенстите ще продължат и ще се настоява за забрана на преминаването на тежкотоварни автомобили през "Дунав мост-2".


Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов заяви по-рано, че четирилентов път между София-Видин ще има. По думите му през тази година трябва да приключат процедурите и определени изпълнителите. Вече е възложено и предпроектно проучване за тунел през прохода Петрохан, който ще скъси пътуването от областите в Северозападна България към столицата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!