Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

КЕВР настоява от години за подпомагане на хората, които изпитват затруднения да си плащат водата

Фото: архив

Председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов определи като разумно предложението на регионалното министерство бедните да не плащат кубик и половина от месечното си потребление на вода. 
Според социолога Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията обаче, тази мярка е по-скоро популистко-политически ход, отколкото реално търсене на решение. 

Минималното количество вода, което е необходимо за един човек на месец, се определя, че е 2.8 кубика. Това означава, че около половината от това количество вода ще е безплатно за уязвимите потребители, обясни Иван Иванов:
Неизбежно цените на ВиК услугите ще растат, неизбежно  има и хора, които са в положение, в което не могат да покрият разходите и за ВиК услуги. Търси се начин те да бъдат подпомогнати, за да се гарантира тази жизнено важна услуга. В желанието си да се задържат цените на ВиК услуги ниски през годините, стигнахме до там, че вече трябва ударно да правим инвестиции за подмяна на водоснабдителната система. Общият размер на инвестициите, които са необходими се изчисляват на 12 милиарда. Те няма как да дойдат, освен ако не се повишат цените.

Мярката ще има някакъв ефект, но върху много малка част от социално слабите, посочи от своя страна Тодор Галев
Първо, защото самата група на социално слабите е много неясна, второ, защото в нея има едно огромно мнозинство, което неправомерно употребява вода и тя не се отчита никъде и трето, така наречените социално слаби групи, има и доста такива, които реално не попадат в тази категория, но поред причини присъстват в тези списъци. На фона на големите загуби, които самите ВиК дружества декларират и които така или иначе се начисляват на всички абонати, това намалява още повече ефекта на тази мярка.

За подпомагане на хората, които изпитват затруднения да си плащат водата настоява от години Комисията за енергийно и водно регулиране. От регионалното министерство твърдят, че безплатни количества вода за бедните може да има още от догодина. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!