Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Очаква се броят на молбите за невзети заплати до Фонда за гарантиране на вземанията да се увеличи след 1 април

Мая Манолова: Трябва да се следи за започване на производство по несъстоятелност

Мая Манолова
Фото: БТА

400 молби са подадени до Фонда за гарантиране на вземанията за неизплатени заплати или за ощетени при възнаграждения работници. Това съобщи при предишната си среща с шивачките в Дупница омбудсманът Мая Манолова. Тя разясни какъв е начинът за кандидатстване до този Фонд.

Броят на молбите за невзети заплати до Фонда за гарантиране на вземанията ще се увеличи доста след 1 април тази година, когато Инспекцията по труда ще може да иска обявяване на производство по несъстоятелност на дадена фирма или предприятие. Какво трябва да направят в такива случаи ощетените работници, омбудсманът Мая Манолова обясни:

Трябва да се следи много конкретно какво се случва във фирмата, което не винаги е възможно, но трябва да се положат усилия да се следи някой подава ли молба за започване на производство по несъстоятелност, как върви съдебното производство, има ли решение, с което се обявява началото на това производство, какво пише в него, и най-вече - коя е началната дата на неплатежоспособността, която е посочена, за да отговори на законовите изисквания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!