Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Природозащитници излизат на пореден протест в защита на Пирин

Фото: БГНЕС

На пореден 7-и протест срещу изграждането на втори лифт на Банско излизат тази вечер природозащитници. Те настояват да бъде отменено решението за промяна в Плана за управление на Националния парк "Пирин". Шествието в София ще започне в 18,30 часа пред Министерството на младежта и спорта.

Какво се очаква от членовете на правителството коментира Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа "Балкани":

Те трябва да спазват закона, те нямат избор. Законът е ясен, те са го нарушили и ще трябва да го спазят. Те са избрани на тези постове, за да изпълняват закона.

По време на предишните демонстрации на природозащитници жители на Банско и областта излизаха няколко пъти на контрапротести с настояване да се изгради втори лифт. Техният аргумент е, че новите съоръжения са нужни за развитието на региона. По повод опасенията на природозащитници, че покрай новата кабинка ще започне сеч на вековни дървета и строителство, от правителството успокояват, че няма да има никакво друго строителство освен линия за лифт. 

От утре ентусиасти от различни градове започват щафетно бягане от Свиленград до София в знак на протест срещу министерското решение за разширение на ски зоната в Банско.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!