Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Около 350 хиляди са пациентите с онкозаболявания в България

Фото: БГНЕС

Около 350 хиляди са пациентите с онкозаболявания в България. Над 30 хиляди са новооткритите случаи всяка година, каза професор Асен Дудов – национален консултант по медицинска онкология. Водещи специалисти от различни онкологични направления се включиха в дискусия, посветена на Световния ден за борба с рака – 4 февруари. 

Проф. Асен Дудов с изводите от дискусията: 

Имаме достатъчен ресурс, който е кадрови. Имаме достатъчно средства за лечение като лекарства, като апаратура, като обезпеченост, но според мен няма достатъчно организация. Има безумното начало в насочването на пациентите, което, за съжаление, ги забавя в тяхното идване до специалиста. Невинаги идват в трети и четвърти стадий. Просто някои от нашите ракови заболявания проявяват късно симптоми. А иначе при рака на млечната жлеза, рака на маточната шийка, за съжаление, липсата на скрининг.

Българските пациенти имат достъп до съвременните методи на лечение на заболяването, но трябва да се работи за ранното диагностициране, смята Асен Дудов. 

Според председателя на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова друга слабост в грижата за пациентите са палиативните грижи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!