Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Десетият протест срещу застрояването на Пирин блокира ключови кръстовища в центъра на София

| обновлено 22.02.18 20:58
Фото: БГНЕС

Стотици природозащитници се събраха пред Народното събрание в София на десети пореден протест срещу застрояването на Пирин и други властови решения, свързани с околната среда. Впоследствие те блокираха ключови кръстовища по булеварда, включително това на Орлов мост. 

Първоначалните искания остават непроменени - отмяна на промените в плана за управление на националния парк "Пирин" и оставката на екоминистъра Нено Димов.

Активистът Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие" допълни: 

За пореден път се събираме да протестираме, отново за опазването на Пирин и срещу изсичането и урбанизирането на горите. Да отпаднат внесените лобистки поправки в Закона за горите, с които се разрешава сечта и бетонирането в горите.

С въпросните промени, които трябва да бъдат гласувани в парламента, ще отпадне изискването за промяна на предназначението на горските територии при изграждане на ски-писти и съоръжения. 

В началото на протеста демонстриращите не попречиха на движението по бул. "Цар Освободител". По-късно обаче групи от десетки недоволни блокираха кръстовищата на Орлов мост и това на "Раковска" и "Цар Освободител". Това изнерви изключително много част от шофьорите, които се оказаха блокирани от демонстрантите. 

Не става въпрос за втори лифт (на Банско). Вече на няколко пъти им се предлагат решения, които да позволят втори лифт и те ги отхвърлят. Можете да добавите (към причините за недоволство) и Закона за земеделските земи, по който ще разрешат строителството по морето. 

Протестът е срещу цялостната политика на много нива, не е само за Пирин - коментираха протестиращи. 

Протести в защита на Пирин и другите екологични каузи бяха организирани и в други градове на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!