Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Готови сме да вдигнем до един милиард лева вноската в Европейския съюз", пише "Труд".  Думите са на министъра на финансите Владислав Горанов. Според него управляващите не са правили никакви калкулации все още, но коментираното с 10 на сто увеличение на вноските на страните-членки след Брекзит е постижимо на фона на ползите, които България получава.

"Стандарт" информира, че поради липсата на кадри, търговска верига у нас предлага вече 1 260 лева за продавач. Търсят се 300 души само за София, но ще има нужда от хора и в Пловдив и Варна.

"Стандарт" пише и за кризата с липса на деца в училищата. Издирват се 50 хиляди деца на гурбетчии зад граница.

Държавното обществено осигуряване вече е фалирало, пише в "Труд"преподавателят в Софийския университет Стоян Панчев. Според него властта само кърпи дупките. Икономистът предлага още сега да се намалят вноските към държавния пенсионен стълб и да се даде възможност за спестяване в лични сметки извън частните пенсионни фондове.

Десетки язовири преливат контролирано, уверява "Монитор". Положението постепенно се успокоява, казват отговорните за това институции. Въпреки успокоенията, в редица населени места хората са изкарали безсънни нощи заради страх от потоп.

Защо битов криминален инцидент какъвто е случаят в Пловдив се превръща в публичен спектакъл, способен да подмени обществения ред, пита "Сега". Вестникът предлага статия от сайта webcafe.bg.Общественото мнение има "лукса" да произнася присъди от удобна дистанция на базата на емоционални преценки и лични симпатии, след което да обърне страницата, да забрави за случая и да продължи с друга занимателна злоба на деня, пише в анализа.

Сградата на Националната библиотека отново доказа, че има неотложна нужда от ремонт, пише "Телеграф". По чудо няма жертви, след като на входа е паднала част от 10-гилограмов корниз.  Преди седмица имаше наводнение, а миналата година пропадна оберлихтът.

Тазгодишният Европейски музикален фестивал се открива на 30 март, информира "Сега". Той е част от програмата на Европредседателството ни и ще започне с концерт на световноизвестния руски цигулар Максим Венгеров. Ще участват повече от 350 музиканти, след които и наши млади музиканти.

"Монитор" разработва проблема със спазване и заплащане на авторски права у нас. Според вестника няма кой да събира отчисления за писателите. Освен това, нито една транспортна фирма няма сключен договор за музика със сдруженията, защитаващи автори и изпълнители на музика.

В интервю за "24 часа" директорът на Центъра по заразни и паразитни болести - проф. д-р Тодор Кантарджиев, подчертава, че, освен на хората, и на животните се дават много антибиотици. Дават се милиони левове, с които се финансират ин витро процедури, а не се дават пари за изследване и лечение на полово предавани болести, коментира той.

"Телеграф"представя синоптична прогноза, според която днес и утре идва жега от Африка. Разликата в температурите за последната седмица са 40 градуса.

Идеалното време за пиене на сутрешно кафе е един час след събуждане, пише "24 часа".Следобедното кафе трябва да е след 13 часа. До 4 кафета на ден са допустими, според някои специалисти даже са полезни, пише още изданието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!