Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Висока вълна идва по Дунав, информира Телеграф. Тя се очаква в българския участък на реката в следващите дни и затова се евакуират села и се изграждат диги. Монитор допълва: "Два язовира преляха, село пред евакуация" след пороите в Бургаско. Очаква се, на днешното заседание на правителството, да бъдат обсъдени предложения за законови промени, свързани с превенцията и поддръжката на язовирите при критични ситуации.

"Гавра с онкоболни в Пловдив", съобщава Земя. Пациенти не могат да се лекуват иновативно заради абсурдни правила. Сформира се работна група, за да поиска от компетентните институции спешно решаване на проблема с достъпа до иновативно молекулно решение.
"Открихме как лекарствата срещу рак да са по-ефикасни", заявява доц. Стойно Стойнов от БАН в интервю за Монитор. Той подчертава, че откритието може да е крачка към спасението на хората от болестта. 
"Необходима е приватизация на държавните университети", заявява доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, в анализ за Труд. Той е поредният специалист, който се включва в дискусията за висшето образование, инициирана от вестника. Водещото заглавие на Труд е: "Висшето образование поскъпва от есента". 16 държавни ВУЗ-а вдигат таксите. Медицинските специалности поскъпват с 250 лева.
"16 университета вдигат таксите", уведомява и Стандарт на първа страница. Най-скъпата специалност става "психология" в Софийския университет - ще струва 600 лева.
"Катуница и Садово готвят бунт срещу нова кариера", информира Дума. Местните се плашат, защото разрешеният добив е до река, сметище и депо за отпадъци на комбинат за цветни метали. 
Поредната подмяна на касовите апарати удря по съвестните търговци и осигурява пазар за определени фирми, пише Сега. По-лесно щеше да е, ако контролните органи си вършеха съвестно работата, заключава изданието.
"Върви балканска битка за газов хъб", казва, в интервю за Стандарт, инженер Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум. Той задава и въпроса защо България не прави нищо за осигуряване на различни източници на газ. 
"Скандалът е опиат" - така е озаглавен анализ във вестник Сега по аналогия със спечелил "Оскар" преди години американски филм "Войната е опиат". Публичното внимание се видиотява и губи чувствителност към истинските проблеми. И в същото време скача зомбирано от едно злободневно дребнотемие към друго, се казва в анализа.
"В Германия почти няма дупки, но за ремонт се дават 2 милиона евро на километър, у нас се отделят един милион лева", пише 24 часа. Наша статистика показва, че катастрофите много рядко са заради лошите ни пътища. 
София и тази година е на 116 място по най-добро качество на живот в света, информира 24 часа, като се позовава на американска класация. Водещ град е Виена, най-много сред първите десет са градове от Германия и Швейцария. В класацията влизат 231 столици и мегаполиси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!