Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Рекорден брой участнички на световната купа по художествена гимнастика в София

Рекордните 57 гимнастички от 34 държави ще си оспорват отличията в Световната купа по художествена гимнастика Sofia World Cup, която ще се проведе от 30 март до 1 април в столичната зала „Арена Армеец“.

В първата от четирите Световни купи от категория World Cup  България ще бъде представена от Катрин Тасева и Боряна Калейн.  Невяна Владинова ще пропусне състезанието, тъй като лекува контузия на глезена и все още не е напълно възстановена.

Целта на ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика и на треньорския щаб е Владинова да бъде съхранена за най-важния и отговорен старт тази година - Световното първенство, на което сме домакини през септември. Така на практика тази година България ще бъде домакин на две световни първенства.

Интересът към състезанието в София е огромен. Световният елит пристига у нас, за да направи генерална репетиция за шампионата на планетата през септември.

Русия пристига с „тежката“ си артилерия - сестрите Дина и Арина Аверини. Беларус е заявила Алина Харнаско и Катерина Халхина, Украйна е в състав - Влада Николченко и Олена Дятченко.  Израел ще бъде представен от Линой Ашрам и Никол Воронков, Япония  от Кахо Минагава и Сумире Кита, а за Италия са заявена Милена Балдасари.

При ансамблите борбата за медалите също ще е убийствена.  Всички основни конкуренти на нашите Симона Дянкова, Елена Бинева, Теодора Александрова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс пристигат в София. Сред заявените 18 ансамбъла са тимовете на Русия, Италия, Беларус, Украйна, Япония, Испания, Корея. Петорката на Израел също ще вземе участие.

За втори път в това издание на Световната купа по художествена гимнастика „Sofia World Cup“ официално акредитираните български и чуждестранни журналисти и фотографи, както и членовете на Българската асоциация на спортните журналисти ще изберат Кралица на състезанието.

Българска Федерация по художествена гимнастика с помощта на дарители и спонсори и тази година ще направи томбола за зрителите в залата с над 150 невероятни подаръци - изненади и през трите състезателни дни.

Успоредно със Световната купа по художествена гимнастика „Sofia World Cup“ на 27 и 28 март зала „Арена Армеец“ ще е домакин на международния турнир за жени и девойки „Sofia cup“.

В надпреварата при женитеотличията ще си оспорват 40 гимнастички от 20 държави (Русия, Япония, САЩ, Канада, Беларус, Италия, Корея и др. ). България е заявила  момичетата от разширения състав на националния отбор -  Ерика Зафирова, Петя Борисова,  Галатея Герова, Йоана Николова, Биляна Писова,  Марина Иванова и Ася Иванова.

При девойките за добро представяне ще разчитаме на Анна Келман и Татяна Воложанина, които спечелиха квота за Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина), както и на Елизабет Йовчева, Вероника Любчова, Вая Драганова, Валерия Ватова, Ева Брезалиева и Никол Атанасова. Общият брой на заявените състезателки е 90 от 27 държави (Русия, Азербайджан, Франция, Япония, Беларус, Италия и др.).

При съдиите на световната купа българия ще бъде представена от Филипа Филипова и Даниела Велчева. Официален гост ще е президентът на Техническия комитет на Международната федерация по гимнастика Наталия Кузмина, чийто член пък трикратната световна шампионка Мария Гигова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!