Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Общината Невестино кандидатства с проект за цялостна реконструкция на Кадин мост

Фото: www.bg.wikipedia.org

Общината в Невестино кандидатства с проект за цялостна реконструкция на Кадин мост на река Струма. Съоръжението, строено още през 15 век, сега е част от пътната инфраструктура в района. 

Мостът е издигнат през 1469-1470 година, според надписа на едното от перилата му. Дълъг е над 100 метра с внушителна и оригинална архитектура. Пред свода са сталактитови орнаменти и розети по стълбовете. Уникални, според строителни специалисти, са и шестметровите колони, върху които е издигнат мостът. 

Идеята на проекта е целият корпус да бъде почистен и укрепен, ако това се налага, да се монтира и художествено осветление. Има предложение да се спре движението на МПС. Сега през него преминават и камиони до 5 тона. Според проекта, асфалтовото покритие ще бъде извадено и ще бъдат поставени плочи почти, както в автентичният му вид през 15 век и през него ще преминават само пешеходци.

Освен, че е емблема на общината, Кадин мост е и място, на което в близкия парк се прави редовно фестивалът "Струма пее", а под него постоянно замятат въдичари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!