Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Варна е под обсада заради Ердоган", пише "Труд".

Според водещото заглавие на "Стандарт" - "Ердоган идва ербап". Турският президент се е заканил да не прави никакви отстъпки. От БСП настояват премиерът да пита госта за изказването му за Кърджали и за тракийските бежанци.

"Борисов е единственият европеец, който може да говори с Ердоган", пише "24 часа".Срещата е успех дори само затова, че се провежда тук, във Варна, но тя ще остави повече отворени въпроси, отколкото чакани отговори, се казва в коментара на изданието.

"Няма натиск да гоним руски дипломати", уверява вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от "Стандарт".Вестникът се позовава на интервюто на Дончев за предаването на БНР "Неделя 150".

"ГЕРБ вдига данъците", предупреждава от първа страница "Земя".Вестникът цитира министъра на финансите Владислав Горанов, който е заявил, че ако общините изпитват финансови затруднения, трябва да повишат данъците, защото държавата няма да ги финансира. Според Горанов има драстична разлика в данъчното облагане у нас и в други европейски държави. "Министърът обаче не каза и дума как огромното мнозинство от българите ще си плащат по-високите налози, след като продължават да са най-бедните в Европейския съюз.", коментира изданието.

"Усвояването на европарите за енергийна ефективност се бави", пише "Сега".От Министерството на икономиката обаче уверяват, че няма опасност от загуба на средства. Изданието информира и че одитна комисия от Брюксел проверява дали са отстранени нередностите в оперативната програма на образователното министерство.

"Дупка в закона пълни МВР с пенсионери", е водещата тема на "Монитор". Вече пенсионирани служители работят в системата и вземат и заплати.

"Дума"пише за  друг законодателен пропуск, който заплашва съществуването на елитно IT училище към Техническия университет в София.

"Ударно вкарват танкери с горива преди нов закон", информира "24часа". Специалисти прогнозират възобновяване на контрабандните канали. През юни влиза в сила законово изискване за измервателни уреди в митническите складове за горива. Това е станало ясно на заседание на парламентарна комисия за борба с контрабандата, пояснява вестникът.

Бизнесът е в паника, защото липсват новите правила за защита на личните данни, информира "Сега". Става дума за еврорегламент, но в законодателната програма на правителството до края на юни няма заложено приемане на проект, който да приложи евродирективата.

Според "Труд" столичните общински съветници, ангажирани с темата, са постигнали пълно съгласие за Витоша. Задължително е изменение на действащия План за управление на парка, планината тъне в разруха заради недомислия в нормативната уредба.

Изоставени сгради на бивши училища се превръщат в старчески домове, хотели, спа центрове и дори просторни частни къщи, пише "Телеграф".

"Монитор"допълва по темата, че Агенцията за приходи продава за 36 хиляди лева старо селско училище в община Попово. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!