Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Запазваме канала за комуникация с Русия", обяви премиерът Бойко Борисов след заседание на съвета по сигурността, пише "Труд" на първа страница.  Вестникът подчертава, че заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов вярва на Великобритания и иска действия. Корнелия Нинова поздрави премиера за решението, отбелязва още изданието.

"Стандарт"допълва: "Борисов става посредник в отношенията Европа-Русия...", "Нинова лично поздрави премиера." Вестникът цитира Цветанов, който казва: "При доказателства ще надградим позицията."

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е изготвил стандарт за управление на болниците, информира "Монитор".Документът е депозиран за обсъждане в парламента. По време на парламентарния контрол вчера, министър Ананиев е съобщил, че тази година ще бъдат отпуснати 11 нови лекарства за онкоболни.

"24 часа" също цитира министър Ананиев от парламентарния контрол, с допълнението, че се предвижда болниците да се отчитат на всеки три месеца. Два пъти повече българи търсят лечение зад граница за заболявания на очи, за поставяне на протези и за онколечение, пише още вестникът. Данните са за последните три години.

По Черноморието да има вечерен час, високо пусканата музика да се спира след 23 часа. Това е предложено в Закон за защита от шума, който в момента се обсъжда, пише "Стандарт". Предлага се глобите за нарушение на изискването да бъдат повишени.

Правителството отпусна 90 хиляди евро за гимназията в Молдова, съобщава "Телеграф". Това е безвъзмездна помощ за училището, в което се преподава на български език. Парите са необходими за основен ремонт, който не е правен от 80-те години на миналия век.

"Свещите - менте, агнешкото - от Гърция", така посрещаме Възкресение Христово, пише "Телеграф".На Женския пазар в столицата роми развъртяха черния пазар на свещи, незнайно къде произведени.

Навършват се 14 години от смъртта на 12 деца от Свищов в река Лим по време на екскурзия, припомня "Труд".Трагедията стана на Цветница, тогава 4 април. В пределите на Сърбия и Черна гора, днес ничия територия, се преобърна автобусът с деца и учители, тръгнали на екскурзия за Дубровник.

Съботният очерк на "24 часа"е за това как се става полицай у нас. Кандидатите трябва да са с чисто съдебно минало, да преминат тежък психотест и да пробягат 800 метра за три минути.  В академията на МВР в столицата 20 на сто от курсантите са жени.

Вестник "Сега"разказва за ждрелото на река Ерма. В предстоящите четири почивни дни всеки може да посети Трънската котловина, в която има 10 планини. Екопътеката по Ерма е особено опасна на места, от години туристите чакат властите да я направят безопасна за хората.

"Сега" предлага и съвети как да търсим правата си, ако решим да пътуваме със самолет в празничните дни. Как да постъпим при закъснял или отменен полет можете да прочетете в днешния брой.

Според "Монитор" Германия е хит за пътуванията ни за Великден. Оттам, както и от Италия и Великобритания ще се приберат за празника много българи. Туроператорите отбелязват и че в страната най-много интерес има към спа курортите Велинград, Хисаря и Сандански.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!