Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Започна "Походът на книгите" в 68 библиотеки в цялата страна

| обновлено 02.04.18 14:21

Започна Националната кампания за насърчаване на детския интерес към четенето "Походът на книгите". Тази година тя ще обхване 68 библиотеки в България с 600 събития. Акцентът за 2018-а е върху ранното четене – до 6 години. Началото беше поставено в Детския отдел на Столичната библиотека. Вал Стоева от фондация "Детски книги" обясни, че е важно родителите да четат на децата си вкъщи, тъй като възрастта от 0 до 3 години е изключително важна за развитието на детето. Велизара Добрева от Асоциация "Българска книга" допълни:

"Крайната цел в насърчаването на детското четене е да превърнем децата в индивиди, които четат за удоволствие. Четящият човек е всъщност мислещият, знаещият, можещият човек. Четящият човек е изключително трудоспособен на своето работно място и затова смятаме, че бизнесът трябва да го осъзнае и да вкара своята енергия и средства в тази кампания".  

В Кюстендил домакин на Маратона на четенето е Детският отдел на библиотеката "Емануил Попдимитров".  Първите гости на отдела бяха децата от детска градина "Славейче" и групи "Мечо Пух" и "Калинка". Те проявиха искрено любопитство и интерес към любими и по-нови заглавия. Какво ще предложи маратонът в следващите дни, обяви уредникът Галя Стоименова

"Предвиждаме една забавна игра – "Приказната къщичка". Освен това подаръци, пътуващи книжки, специални грамоти. И тази, и следващата седмица ще продължи с маратон на четенето на децата от детските градини, защото учениците са във ваканция, а когато вече те се върнат от ваканция след Великден, започваме с тях".

За шестте си издания досега "Походът на книгите" е достигнал до повече от 10 000 деца в цялата страна. Кампанията се организира от Асоциация "Българска книга" в партньорство с МОН. В рамките на кампанията в 68 библиотеки в страната ще се проведе и 16-ото издание на Маратона на четенето. От 18-и до 22-ри април ще се състои и Международният детски литературен фестивал.

Столичната библиотека открива специално артателие в понеделник, където децата да могат да работят с известни български художници. Мобилната библиотека – библиобус започва своите обиколки в столицата от район Нови Искър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!