Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Някои храни у нас са с над 45 на сто по-скъпи от европейските, информира "Сега". Вестникът се позовава на телевизионно интервю на министъра на земеделието Румен Порожанов. Най-много е тази разлика при детските храни.

В рубриката си "позиция" вестник "Земя" пише "Неравенството у нас достига драстични мащаби". Хората, съставляващи най-заможната част от обществото ни, са един процент от всички ни. Техните приходи обаче се равняват на приходите на половината от графата "най-зле платени". 

"Гербаджиите се оправдават с филмови и литературни герои", пише "Дума" по повод бягството на двама затворници от софийския затвор. "Цачева усуква за оставка", пише още опозиционният вестник. "Властта се оправда за бягството от затвора с граф Монте Кристо", е водещото заглавие на "Сега". В рубриката "наблюдател" анализът е озаглавен "Само който не е решил, не е избягал от затвора". Абсурд вече е слаба дума за всичко, свързано с управляващите от ГЕРБ, заключава изданието. "Труд" също предлага коментар по темата със заглавие "Защо бягат затворниците". Вестникът припомня, че правителството отпусна 15 милиона лева отгоре за надзирателите след техните протести. "Свободата, както и наказанието в България, изглежда, е вкусен бизнес", обобщава анализът. "Телеграф" допълва, че ако затворник плати 10 хиляди лева рушвет, може да има пистолет в затвора. "Монитор" обаче пише, че оръжие в затвора се вкарва само срещу подкуп от 250 лева. Поръчва се с кодовото изречение "Ще вали ли?". Надзирателите търгували и с разговори по мобилните им телефони, които стрували по 20 лева. 

Според "Стандарт" заради бегълците софиянци не смеят да отидат до вилите си. Вестникът разказва за други случаи на избягали от наши затвори. По статистика на МВР, най-честите опити за бягство стават на път за съда или друга институция, както и към болнично заведение. Бившият началник на служба "издирвания" Красимир Занев коментира в "Стандарт", че Пелов се крие в София или наоколо. Занев прогнозира, че затворникът няма да може да напусне страната и ще бъде заловен.

"24 часа" предлага информация за една от версиите на разследващите – заплашван от Пелов бизнесмен финансирал бягството. Пистолетът е вкаран в затвора на части или е пуснат от дрон. 

Една от общите теми в днешната преса е изпълнението на Националната програма за саниране на жилищни блокове. Делът на вече санирани сгради е едва 1,2 на сто от всички жилища в страната, съобщава "Монитор". Най-много обновени сгради има в Благоевград.

ЦСКА и "Левски" извадени на светло по нареждане на Бойко Борисов, съобщава "Труд". Става дума за мачовете между двата отбора, които ще започнат и свършат в светлата част от деня, първият е на 11 април. 

На Велики четвъртък "24 часа" предлага интервю със Западно и Средноевропейския митрополит Антоний. "Егоизмът и липсата на любов са големият бич на нашето време", казва той. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!