Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

34-годишен видински циганин е новият собственик на десетки фалирали фирми, сред които прочутата "Ален мак", това е темата на днешния брой на "24 часа". Тези фирми, по документи, вече са на два фалшиви адреса, в безлюдни села в Родопите. 
"Сега" съобщава за масови кадрови промени по върховете на армията. Промените се извършват както от правителството, така и от президента. Повод е предстоящият професионален празник на военните - 6 май, на който , по традиция, се връчват по-високи офицерски звания. Тази година обаче те са съпроводени и с освобождаване и назначаване на различни високи постове. "Труд" пише, че премиерът е обсъдил с вицепремиера Красимир Каракачанов предложените за нови назначения военни. Пред завършване са проектите за модернизация на армията - това е станало ясно на срещата. Повишава се допълнителното възнаграждение на гвардейците от сто на 200 лева.
"Стандарт" пише, че премиерът е разпоредил на министерството на външните работи да инициира мисия с надслов "Желяз". Вашингтон поиска арест на още четирима българи след задържането на 29-годишния мъж. Главният прокурор Сотир Цацаров отказа, допълва вестникът.
"Дума" предлага коментар за така наречените царски имоти, след като стана ясен отказът на съда в Страсбург спрямо една от жалбите на бившия ни премиер и сестра му за двореца в Кричим. Европейският съд допусна разглеждане на жалбите на Симеон Скаскобургготски срещу одържавяването на имотите "Ситняково" и "Сарагьол". Левият вестник предлага въпросът да се реши с допитване и задава въпрос дали у нас някой знае кои са Вюртемберг и Шевини, дето претендират за нашите рилски гори. "Сега" уточнява, че това са братовчеди на бившия престолонаследник в качеството си на наследници на цар Фердинанд. Изданието пише, че държавата има пет месеца да реши дали да се разбере с претендиращите или да възрази. 
"Топим се със 142-ма на ден", алармира "Земя" на първа страница. Коефициентът на обща смъртност в Европейския съюз е най-висок в България, Литва и Латвия - над 14 на сто, показва Евростат. В селата живее едва една четвърт от българското население. "Труд" акцентира върху факта, че през 2017 година 31 хиляди души са напуснали България. В 162 селища няма нито един жител.
"България внася IT-та от Индия" съобщава "Монитор". Бизнесът търси 15 хиляди програмисти.  Издаваме най-много сини карти за право на работа на украинци и руснаци. "Монитор" добавя, че наши фирми предлагат работа в Берлин за български студенти. 
Най-голямата хотелска верига в света ще строи у нас, информира "Стандарт". В понеделник ще бъде подписан договорът за хотел на мястото на бившия Солни пазар в столицата.  Сградата ще е с височина 113 метра и в нея ще има и търговска, и жилищна площ.
"Осъдените не са виновни, че бягат, виновна е администрацията, че го допуска", заявява, в интервю за "Телеграф", отец Николай Георгиев, капелан на Централния софийски затвор. 
Високото кръвно налягане вече е с нови, по-високи, граници, които са 140 на 90, информира "24 часа". Един от трима българи е с високо кръвно налягане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!