Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Канете: Скоро централите с възобновяеми източници ще са по-конкурентни от тези на въглища

Фото: БТА

До няколко години централите, които работят с възобновяеми енергийни източници, ще са по-конкурентни от тези на въглища. Това каза еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Канете:

"Българското правителство има право на своя енергиен микс. Ние само казваме на българите: "Трябва да намалите емисиите си с определен процент". Ние трябва напълно да премахнем въглищата от икономиките ни. Не днес, не утре, но това е процесът. За да направиш нова въглищна централа, не можеш да получиш държавна помощ. Ако пазарът може да плати цената, всичко е наред, но какво се случва, когато възобновяемите източници станат по-изгодни? Тогава всяка държава ще се запита: "Искам ли евтина енергия за гражданите си? Искам ли индустрията ми да е конкурентоспособна".
От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че 40 на сто от тока в страната се произвежда от въглищните ни централи и те ще се опитат да получат отлагателен период за прилагане на новите по-високи европейски екологични изисквания. Мигел Канете и Теменужка Петкова участваха в неформалното заседание на енергийните министри от Евросъюза, което се провежда в рамките на Българското председателство.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!