Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Йенс Столтенбнерг: Приветстваме разговорите между Атина и Скопие за намиране на решение

Фото: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че приветства усилията на Атина и Скопие за намиране решение за името на бившата югорепублика Македония и изрази надежда въпросът да намери скорошно решение:

"Приветстваме факта, че се провеждат разговори между Атина и Скопие в опит да се намери взаимно приемливо решение. Позицията на НАТО е ясна - веднага след като този въпрос се реши, ние сме готови да отправим покана към бившата югославска република Македония за членств в Алианса", посочи той.

"Очакваме Босна и Херцеговина да има готовност да регистрира недвижимите отбранителни съоръжения. Може това да звучи като бюрократичен процес, но той показва до каква степен държавата има контрол върху въоръжените сили и затова той се повдига от съюзниците в НАТО", каза Столтенберг по повод поканата за членство към  Босна и Херцеговина да се присъединят към Пакта.

Столтенберг заяви, че вратите за нови страни-членки остават отворени. Той каза това на заключителната пресконференция на срещата на външните министри на НАТО, която се проведе днес в Брюксел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!