Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

За пореден път ТЕЦ "Бобов дол" спира работа заради ниските цени на електроенергията

Фото: Кирил Фалин, БНР

За трети пореден път от началото на годината ТЕЦ "Бобов дол" напълно спря работа от 01.00 часа тази нощ - това съобщи ръководителят на дружеството инж. Емил Христов. Централата няма да работи до 8.00 часа сутринта в понеделник - въпреки повишеното потребление по време на празничните дни.

Ако първото  спиране на ТЕЦ-а в средата на март тази година беше регулярно, то спирането снощи е заради ниски цени на електроенергията в последните дни, каза инженер Христов. На борсата електроенергията се купува за 30-35 лева за мегаватчас, затова не е в интерес на дружеството да продължи да работи. 

Дежурните екипи и работещите на непрекъснат режим и по контролните системи са на работните си места. В централата работят малко над 900 души -  специалисти и работници. Пълно спиране на мощностите на двата 230 мегаватови блока на ТЕЦ "Бобов дол" се прави много рядко, обясниха експерти.

 За да понижи себестойността на произвеждания от централата ток, вече се правят лабораторни изследвания и се кандидатства за издаване на разрешително централата да  започне да гори и слама, добави инженер Христов. На първоначалния етап ще бъдат изгорени пробно около сто хиляди тона слама.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!