Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Вестниците информират за загубената връзка със зоолога алпинист Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май на път за поредния осемхиляден връх в Тибет. Темата е водеща за днешния брой на "Труд".  29 алпинисти са загинали в опит да изкачат Шиша Лангма, там, където е изчезнал Боян, пише вестникът.

Друга обща тема за днешните вестници е поредният проблем с нискобюджетен авиопревозвач. "70 българи зарязани в Рим", информира "Телеграф". Отмениха им полета, следващият ще е след 4 дни.

"Спорна ВиК наредба доведе до двойни сметки за вода" пише "Сега". На всяко тримесечие, коректните платци плащат консумацията на вода и на хората без отчети. Според наредбата, който не осигури достъп за отчет, получава прогнозна сметка.

Петролът счупи 4-годишен рекорд, информира "24 часа". Горивата у нас трайно поскъпнаха за последния месец. Изданието пояснява, че през лятото тук винаги се повишават цените, но тази година поскъпването е регистрирано още през април.

Бюджетът плаща за лихви по заеми по 120 милиона лева месечно, съобщава "Сега", като се позовава на данни на Министерството на финансите. Изданието подчертава, че ние сме сред държавите с най-малки дългове и, въпреки това, сумите само за лихвите са впечатляващи; затова е важно да имаме строга фискална дисциплина.

"Губим 25 милиарда лева от изтичане на мозъци" е водещото заглавие на "Стандарт". От Асоциацията на индустриалния капитал предлагат нов модел на финансиране, за да се задържат завършилите висшисти на работа у нас.

Според британско проучване, българската практика за изготвяне и публикуване на рейтинг на висшите училища е постигнало това, което бившият американски президент Барак Обама планираше да стане в САЩ, разказва "24 часа".

"Всеки втори дилър на дрога е дете", пише "Монитор" на първа страница. 30 лева е надницата му, хиляда лева е печалбата за шефа му. От полицията отчитат и че доста от хлапетата дилъри на дрога си я произвеждат сами. "Монитор" съобщава данни на МВР за изминалата година, че работата с непълнолетните разпространители на дрога и минаването им през Детска педагогическа стая рядко дава положителни резултати.

"Българската нация вече не е застаряваща, а стара", констатира, в интервю за "Труд", доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Вестник "Земя" убеждава, че уедряването на земеделските имоти ще спре изчезването на българските села. Страната ни е на последно място по окрупняване на земеделски имоти в Европейския съюз.

"Стандарт" разказва за инициатива на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев. Чрез интернет платформа, създадена по идея на Ковачев, се рекламират имоти за заможни хора, които искат да живеят и работят по-близо до природата.

"Дума" цитира експертни прогнози, че България има шанс да се класира в първата тройка на победителите на започващия днес в Лисабон песенен конкурс "Евровизия".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!