Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

„Задава се шоково поскъпване на горивата“, прогнозира вестник „Сега“ в днешния си брой. Обяснението за това е, че към традиционното лятно увеличение на цените се добавя и кризата между Иран и Съединените щати. Заради нея поскъпна петролът на международните пазари.

Плащането по банкомат с карта вече няма да се таксува, информира в. „Дума“. От 1 август, ако плащаме сума до 4161 лева през банкомат, вече ще е безплатно. Това е част от обявените от БНБ осреднени цени на 32 банкови услуги.

„Вече ще уволняват и по имейл“, е водещото заглавие на в. „24 часа“. Електронната поща става легално средство в трудовото ни законодателство според приетата вчера от правителството наредба за електронните документи. От КНСБ веднага предупредиха, че тази наредба ще е валидна само ако работникът е съгласен за електронен обмен на информация и ако има техническа възможност да работи с интернет.

„Бонус „майчинство“ връща на работа по сто жени на месец“, пише в. „Монитор“. Ако се прекъсне отпуската за майчинство, преди детето да навърши една година, майката получава заплата и половина, припомня вестникът. Социалното министерство прие програма за детегледачки, на които да плаща в подобни случаи.

„Арест като на Иванчева и в Пловдив“, извежда в заглавие „Стандарт“. Арестуваха служители на Регионалната здравна каса за рушвет от 50 хиляди лева. Арестуваните двама служители и тримата им помагачи бяха зрелищно оставени с белезниците на улицата, докато от полицаите броят банкнотите.

С въвеждането на европейския регламент за защита на личните данни от 25 май вече ще е забранено снимането на личната карта, пише „Труд“. Изключение има за банки, застрахователи и за специфични случаи, описани в закона. Според вестника бизнесът у нас не е напълно готов за новите правила.

„Земя“ напомня на собствениците на земеделски земи задължително да заверяват при нотариус договорите си за аренда.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова уверява, в интервю за „24 часа“: „Не режем „Бай Ганьо...“. Не говорим и за отпадане на автори, продължава тя по повод новата учебна програма по литература. Едно от предложенията за включване на нов автор в програмата е за отишлата си твърде млада бургаска поетеса Петя Дубарова.

Европейската централна банка ще се произнесе на 23 май дали България е готова за еврозоната, информира „Монитор“.

„Ромската интеграция е мисия невъзможна“, пише в „Труд“ заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова. Ниското образование превръща циганите в аутсайдер на обществото ни, констатира тя. Решението на проблема с така наречените незаконно построени жилища с примитивни битови условия не търпи отлагане, подчертава зам.-министър Султанка Петрова.

Евростат оповести данни, според които България е шеста в Европейския съюз по застаряване, съобщава „Сега“. Тенденцията в цяла Европа в последните 20 години показва рекордни равнища на застаряване на населението. Почти всеки пети жител на ЕС е на възраст 65 и повече години.

Букмейкърите прогнозират шесто място на страната ни в песенния конкурс „Евровизия“, пише „Телеграф“. Финалът ще е в събота. „Стандарт“ също пише, че България ще е на финала на „Евровизия“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!