Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Банковата система продължава да генерира печалба, според данни на БНБ за първото тримесемие, пише Труд. Финансистът Димитър Чобанов коментира, че необслужваемите кредити остават проблем. Има ръст във взетите от домакинствата заеми за една година с повече от един милиард лева.

"Бензинът ще мине 2,30 лева за литър", прогнозира 24 часа. Горивата у нас поскъпват всеки ден заради поскъпването на петрола на световните пазари.
Вицепремиерът Томислав Дончев заявява, в интервю за 24 часа, "До дни ще вземем решение за АЕЦ Белене". "Въпреки натиска, защото имаше натиск, двете основни политики на Европейската комисия - кохезионната и селскостопанската, са съхранени", декларира още той.
София и Габрово са шампиони по усвоени европари, съобщава Стандарт. Основната част от средствата са вложени в траспортна инфраструктура, но се харчи и за градинки, паркове и паметници. В дъното по усвояване на евросубсидии е Сливен.
Видният археолог, проф. Николай Овчаров, призовава, в интервю за Стандарт, да не спира строежът на магистрала "Струма", а да се преместят откритите археологически находки. Според него, "Скаптопара" не е велик град, а обикновено тържище. "Ценни са само една гробница и малка църква, които могат да бъдат разглобени", коментира Овчаров.
Българските политици яхнаха в 12 без 5 искането на транспортния бранш да заобиколи новите правила на Европейския съюз, коментира Сега. Незабелязан остава фактът, че има пакет "Мобилност" 2, който пък ще засегне директно автобусните превозвачи с изискването за либерализация на автобусните превози над 100 километра. Става дума за двоен стандарт предвид ограниченията, изисквани в пакет "Мобилност" 1, подчертава изданието. Сега информира за днешното посещение на еврокомисаря по транспорт Виолета Булц у нас за участие в конференция. Премиерът заяви миналата седмица, че ще разговаря с нея по проблема, въпреки че част от правилата в първия пакет са смислени, коментира още вестникът.
"БСП подкрепи справедливите искания на превозвачите", пише Земя. Водещото заглавие на Дума е "Брюксел заличава нашите тирове от картата на Европейския съюз". 
"Наказателни дружини правят класациите за свободата на словото", заявява, в интервю за Монитор председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов.  Вестникът информира, че проучване на авторитетното списание "Икономист" за свободата на словото у нас дава на страната ни 49-то място. То е доста по-напред от отредената ни от "Репортери без граници" 111-та позиция.
Плажът на смъртта остава без спасител, пише, на първа страница, Телеграф. Това е плажът на устието на река Камчия, там има стотици жертви, само миналата година жертвите бяха шест, припомня вестникът. Над 90 са плажовете, които няма да имат спасители през идното лято.
Туроператор предлага екскурзия "Западни Балкани", съобщава Монитор. От 24 до 27 май ще има още един дълъг уикенд, в който има оферта за този маршрут. Цената е 211 лева на човек с автобус, предлагат се две нощувки в Сараево, обиколки в Ниш, Вишеград и други.
"Янините девет братя" омагьосаха Москва", разказва Труд за гастрола на Софийската опера в Болшой театър. Вежди Рашидов бил официален гост на премиерата на оперния спектакъл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!