Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Борисов иска от Путин 15 милиарда кубически метра газ за хъба до Варна", пише на първа страница "24 часа" по повод предстоящата среща на премиера и руския президент. В темите на срещата им е въпросът за по-евтино гориво за България след споразумението на Европейския съюз с "Газпром". Вестникът припомня, че днешната среща на Борисов и Путин ще е трета за тях от 2010 година.

Според "Труд", рестартирането на АЕЦ Белене също е сред темите за двустранния разговор.

"Дума" помества коментар за започващото днес двудневно посещението на Борисов в Москва. Заглавието е: "Тегли-Бутай пак среща Путин". Подзаглавието е "Някои актуални спомени как Бойко Борисов и компания работеха по "Южен поток" и какво произлезе от това".

"Безплатното" саниране приключва окончателно догодина, пише "Сега". Широко рекламираното от управляващите саниране ще завърши със скромни резултати близо петилетка след началото. Замразената в момента програма може да се поднови, но срещу заплащане от собствениците.

Според председателя на Сметната палата Цветан Цветков, трябва да има контрол и над имотите и парите на нашите политици в чужбина. В интервю за "24 часа" Цветков подчертава, че е трудно да се установи кой е инвестирал в модерните напоследък фондове и акции на приносител. Той добавя, че гражданското общество вече има своя роля в надзора над публичния сектор.

Според експерта Стефан Христов, вече няма как сметка да бъде скрита от данъчните служби, независимо в коя точка на света се открива. В интервю за "Сега" Стефан Христов - председател на фондация "Граждани срещу бюрокрацията", прогнозира, че в скоро време банковите такси ще се хармонизират.

"Всеки трети бави плащания", съобщава "Земя". Втори сме в Европейския съюз по дял на хората с просрочени задължения по ипотеки и битови сметки.

"В кренвиршите няма месо", категоричен е д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните, в интервю за "Телеграф". Той казва, че колбасите са пълни със смес от свинска кожна емулсия, смлени сухожилия, соев протеин и вода. Д-р Иванов е на мнение, че трябва да се забрани употребата на хидрогинирани мазнини.

"Случайни играчи разбъркаха пазара на розово масло", заявява в "Стандарт", Веселина Зумпалова-Ралчева, дългогодишен розопроизводител. Свръхпроизводството е причина за ниските изкупни цени, добавя тя.

Според "Монитор", туристическият бизнес запазва постоянните си работници, като им увеличава заплатите с 20 на сто. Наемат пенсионери за обслужващ персонал заради недостиг на кадрите в морските курорти. Двойно повече ученици ще работят през идващата лятна ваканция в сравнение с миналата година. В интервю за "Монитор" специалистът по туризъм проф. д-р Стоян Маринов, информира, че се очакват 5 милиона и 300 хиляди туристи през лятото. Има спад на руски туристи и повече французи и белгийци в сравнение с 2017 г. От 10 до 30 на сто от нощувките ще са на български клиенти.

"Бургас става морска столица на Европа" – това е водещото заглавие на "Стандарт". На 31 май и на 1 юни градът ще е домакин на Европейския морски ден.

Пловдив събира световни асове на отбраната, пише "Труд". Тази година 21 чужди и 48 родни компании ще покажат новото в отбранителното оръжие на започващото днес изложение в града на тепетата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!