Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

БДЖ: Разпродажба на активи на националния жп превозвач няма да се извършва

Владимиров: За погасяването на задълженията на "Пътнически превози" БДЖ ще разчита на ЕК и на държавата

| обновлено 31.05.18 14:43
Фото: БГНЕС

Разпродажба на активи на националния железопътен превозвач няма да се извършва. Това посочват от БДЖ след медийни публикации, че кредитори са запорирали милиони на БДЖ и ще се разпродават 25 мотриси и 1200 вагона.

От БДЖ посочват, че действително двама от кредиторите по втория облигационен заем на компанията са подали иск в Софийски градски съд за 40 милиона лева. Оттам допълват, че решението на съда и временният запор на сметките на БДЖ няма да затрудни функционирането на дружеството към настоящия момент, ако бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план.

За погасяването на задълженията по заема от 103 милиона лева "БДЖ - Пътнически превози" ще разчита на получената от Европейската комисия нотификация и помощта на държавата. Това каза за "Хоризонт"  изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ“ Владимир Владимиров.

"Тези средства са последното задължение на железницата към банкови институции".

Владимиров уточни, че железницата вече не разполага с вътрешен ресурс, за да може сама да се справи със ситуацията. 

"Аз очаквам тази нотификация да бъде използвана и правителството да вземе решение за подпомагане на БДЖ да се справим в този момент. Запорирани са сметките на "Пътнически превози" за 120 милиона. Целият иск е за 40 милиона. Задължението, за което става въпрос, към момента е 103 милиона. Фактически това е последният голям проблемен заем, с изплащането на който практически ще бъде решен проблемът с дълговата криза в БДЖ. Ако се вземат мерки, няма да се отрази по никакъв начин. Ако не се вземат мерки, няма как да продължи да работи железницата по този начин. Няма да могат да се платят, примерно възнагражденията на служителите, няма да може да се плати на доставчици и практически трябва да спре".

Двама от кредиторите по Втория облигационен заем са подали иск в Софийски градски съд за 40 милиона от главницата по заема срещу "БДЖ - Пътнически превози" и след решение на съда в полза на облигационерите се запорират сметки на дружеството.

От БСП призоваха премиерът Борисов до края на деня да предостави план за спасяване на БДЖ. Депутатът Георги Свиленски:

"Това всичко се е случило, защото 10 дни се крие от българското общество Защо служителите на Българските държавни желзеници не знаят че следващите им заплати вероятно са под въпрос и какво прави правителството по тази тема. 

Това дружество е с блокирани сметки, с блокиран подвижен състав, с блокирана дейност и ако в рамките на днешния ден министър-председателят не предложи план за спасяване с мобилизацията на цялото правителство. Въобще не говоря тук за министъра на транспорта и за ръководството на дружеството. Явно те се подкрепят един друг и считат, че това е така".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!