Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Нено Димов подписа три договора за изграждане на инсталации за преработка на отпадъци

Фото: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа три договора за изграждане на инсталации за преработка на отпадъци с общините Костинброд, Горна Малина и Марица.

Първият проект ще обслужва шестте общини - Костинброд, Божурище, Годеч, Драгоман, Сливница и Своге. Ще бъдат изградени общо 4 съоръжения. Проектът предвижда една инсталация за предварително третиране на битовите отпадъци с капацитет 21 000 тона годишно и три инсталации за компустиране на разделно събрани зелени или биоразградими отпадъци с общ капацитет 10 000 тона годишно. 

Общият размер на инвестициите е над 17 милиона и 400 хиляди лева, отпуснати от оперативна програма "Околна среда". Ще се осигури безвъзмездна финансова помощ в размер на 13 милиона лева. Министър Димов подписа и договор за изграждане на две съоръжения за преработка на отпадъците с общините Горна Малина и Елин Пелин. По проекта ще се изгради инсталация за предварително третиране на битовите отпадъци с капацитет 12 000 тона годишно и инсталация за компустиране на зелени и биоразградими отпадъци с капацитет 4000 тона годишно. Размерът на инвестициите е над 9 милиона и 600 хиляди лева като 7 милиона и 200 хиляди лева са осигурени от оперативната програма "Околна среда". 

Третият договор е за изграждане на компустираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци за община Марица. Проектът е на стойност над 5 милиона и 500 хиляди лева, като оперативната програма "Околна среда" осигурява 4 милиона лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!