Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Дъждът разваля половината реколта от пшеница", пише "Труд". Най-засегнати са посевите в Северна и Югозападна България. Качеството на житото пада, производителите очакват загуби. Зърнопроизводител е казал пред "Труд", че ако няма достатъчно родно производство, ще има внос на качествено зърно от Русия. Институтът за аграрна икономика прогнозира 15 на сто спад на добивите на пшеница тази година в сравнение с миналата.

Според "24 часа" хлябът започва да поскъпва, но с малко. Специалисти твърдят, че в момента хлебарите тестват как ще се отрази на търсенето едно повишение на цените. За да не зависи цената на хляба от тока и газа, от бранша искат 5 на сто ДДС, вместо сегашните 20 процента.

"Стандарт" също акцентира на темата. Хлябът скочил с десет процента за седмица, очаква се поскъпване и при плодовете и зеленчуците.

"Скокът на тока и парното бърка в семейния бюджет с 28 лева", пише "Монитор" на първа страница. Една трета от българите живеят на студено, добавя вестникът. Изчисленията са на КНСБ.

"Новите порои отвориха търсене на най-малко десет милиона лева, съобщава "Сега". Средствата са кът, а в безпаричието прехвърчаха искри между местните власти и централната, обобщава изданието. Най-много пари се търсят във Варна - 100 милиона лева.

"Земя" цитира данни на ООН на първа страница: "Българите паднаха под седем милиона". Според ООН, до 19 часа на 7 юли са преброени 6 милиона 988  хиляди 887 души у нас.

"Рекорден глад за кадри", пише "Стандарт". Две трети от фирмите не могат да попълнят свободните места. Данните са на фирма посредник за набиране на служители и работници.

"Монитор" информира, че у нас вече живеят 50 хиляди германци. Данните са взети от дирекция "миграция" към МВР за последните десет години. Всяка година около шест хиляди чужденци, сред които повечето извън Евросъюза, придобиват документи за постоянно пребиваване тук.

Китайският премиер Ли Къцян е обиколил Витоша в дъжда, информира "24 часа" и помества снимка на китайския лидер и съпругата му. Читатели на вестника са успели да ги снимат въпреки засилената охрана. Освен това, Къцян е разгледал емблематични софийски храмове.

"Крият висш чиновник, шофирал дрогиран", съобщава "Дума" във водещото си заглавие. Медиите и КАТ мълчат за инцидент с шефа на фонд "Земеделие" Живко Живков. Той демонстрирал близки отношения с премиера Бойко Борисов, твърди изданието.

"Българче спечели хиляда долара в конкурс за пътна безопасност в Съединените щати", съобщава "Телеграф". Седмокласникът Павел Карабелов спечелил с 20-секунден видеоклип, част от проект домашна работа в училището, където учи отвъд океана.

Макар и в различна степен, резултатите от новата учебна програма по география и икономика са постигнати от учениците, пише "Сега". 30 на сто от петокласниците обаче не се справят с новия материал. Резултатите са от извънредната миниматура, проведена броени дни преди края на учебната година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!