Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

ЕС прие юридически инструмент за защита на работещите в Иран европейски фирми от американските санкции

Европейския съюз отхвърли искането на Съединените щати за икономическа изолация на Иран и прие юридически инструмент за защита от американските санкции на работещите в Иран европейски фирми. Това обяви снощи ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, цитирана от Франс прес.

Европейският блокиращ закон ще влезе в сила на 6-и август, когато влиза в сила и първата група американски икономически санкции.

Откакто американският президент Доналд Тръмп оповести излизането на Америка от ядрената сделка с Техеран, иранската валута се обезцени значително спрямо долара. Страната е в тежка икономическа криза. Има недостиг на лекарства и стоки от първа необходимост. Съединените щати призоваха своите търговски партньори да прекратят всякакъв внос на ирански петрол от 4-ти ноември, когато е датата на втората група икономически санкции.  Трябва да се има предвид, че петролният износ е най-важният източник на доходи за Техеран.

Европейския съюз, Китай и Русия, подписали преди 3 години заедно със САЩ споразумението с Иран, обмислят финансов механизъм, който да гарантира на Техеран, че ще може да изнася своя петрола. Франс прес подчертава, че се очаква сделките да се извършват в евро, а не в щатски долари. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!