Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Вестниците коментират вчерашната среща на президентите на Русия и Съединените щати Владимир Путин със снимки от разговора им в Хелзинки. "Путин след 4 часа с Тръмп "Студената война свърши", пише 24 часа. "Занапред ще се срещаме по-често, заяви стопанинът на Белия дом", отбелязва изданието. "Историческа среща в Хелзинки; Тръмп-Путин, 4 часа, които могат да променят света" е интерпретацията на Труд.  "Приключи новата Студена война", обявява Стандарт. "Тръмп и Путин обявиха срещата си за добро начало", допълва вестникът. Земя остава неутрален, водещото заглавие гласи "Путин и Тръмп разговаряха на четири очи; в Хелзинки двамата обсъдиха руско-американските отношения и световните проблеми". 
"Властта се загрижи за фирмите вместо за хората с увреждания" е водещата тема на днешния брой на Сега. Социалното министрество предлага огромни данъчни облекчения за специализираните предприятия и кооперации, но не и ясни критерии за отпускане на индивидуална помощ, пояснява вестникът. 
"Късаме оковите на сградната инсталация", оповестява Телеграф. Става дума за промени в законодателството, които ще са готови докрая на юли и предвиждат сметките за сградната инсталация да се прехвърлят на топлофикациите.
Монитор цитира интервю на БНР с изпълнителния директор на "Булгаргаз", от което стана ясно, че топлофикациите са натрупали задължения от 127 милиожна лева за доставки на газ. "Булгаргаз" е загубило 20 милиона лева от ценовите решения на енергийния регулатор. Ако дружествата не платят до края на август на доставчика на газ, задълженията им ще се събират принудително.
"Властта забрани протестите в Странджа", съобщава от първата си страница Дума. Президентът очаква адекватно обезщетение за убитите животни.  Опозиционното издание посвещава две страници на драмата в селата, в които се евтаназират овце и кози зараи регистрирана чума. 
24 часа информира за следваща подобна акция заради африканска чума по свинете. Избиват 81 хиляди глигана, за да спасят 620 хиляди прасета. Акцията започва в събота, ловджиите минават през обучение, противници на инициативата се опасяват от избиване на друг вид дивеч. В рубриката "позиция", Труд подчертава с ирония, че за министъра на земеделието и за директора на агенцията по храните само рядката атмосфера на планетата Марс е подходяща, тъй като там няма живот и, заради това, чумата не би създавала проблеми за тях двамата. Вестникът отправя обвинения, че акцията в Странджа бе направена без никаква комуникация и затова хората не вярват на държавата. Бивш служебен министър на земеделието, проф. Иван Станков, призовава, в интервю за Стандарт, "Европейския съюз да помогне с пари на Турция да спре чумата". Според него, ветеринарите в пограничните райони трябва да са повече. Той е убеден, че болестта идва от Африка.
Адвокат Грета Ганева излага тезата си във вестник Сега, че търговците имат право да не прилагат разпоредбите на Закона за горивата, които управляващото мнозинство прие. Според нея, законопроектът не е минал през правната комисия на парламента и не е съобразен с европейски директиви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!