Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Само за шест месеца, полицията е заловила 1 800 дрогирани шофьори, но нито един от тях не е в затвора, информира "24 часа". Нараства броят на заловените с наркотици, но те се отървават с административни глоби, пояснява вестникът. Най-много нарушители с това провинение са открити в София, след това - в областите Бургас и Пловдив.

"Труд" пише на първа страница: "Отхвърлиха Истанбулската конвенция" след гласуване на Конституционния съд с 8 на 4 гласа. Мотивите на магистратите са: договорът противоречи на Конституцията и не води до равенство между половете. Основният ни закон обаче е изграден върху разбирането за бинарно съществуване на човешкия вид, подчертават съдиите.

В интервю за "Стандарт" бившият конституционен съдия Георги Марков коментира решението: "Свалям шапка пред мъжеството на осемте конституционни съдии." "Не искам нашият премиер да се ожени за мъж", коментира още Марков.

За да славят родното изкуство навън, 11 културни института в чужбина ще имат по 250 хиляди лева, пише "Монитор" като водеща тема на броя днес. Търсят се с конкурси и хора да работят в някои от тези институти.

Според "Телеграф" желаещите да сключат граждански брак на 8 август 2018 година са толкова много, че е регистриран троен скок на венчавките по това време на годината. В датата има три пъти числото 8 и това за много хора е положителен знак.

"Сега" разказва за успешния бизнес на видни в света спортисти. В днешния брой на вестника е публикуван и коментар за представената преди седмица от БСП програмна визия за България, както и представяне на нови книги и предстоящи концерти на популярни музиканти у нас.

Снимка с убита при лов мечка принуди известния автомобилен пилот и скиор Люк Алфан да напусне родината си, разказва "Труд". 25 години кариера отиде на вятъра, смятат ме за боклук, споделя Алфан, който напуска Франция и вече живее в съдената малка държава Андора.

"Не ругайте дъжда", съветва "24 часа". Всекидневните дъждове през последните месеци носят подаръци за здравето, казват медици. Отрицателните йони, с които дъждът зарежда въздуха, спомагат за справяне със стреса и подобряват капацитета на ума.

Вестник "Сега" предлага в почивните дни любопитен маршрут към село Хухла до язовир Ивайловград. От хълма до селото, при добро време се виждат както Гърция, така и Турция, защото е до южната ни граница. В него живеят трийсетина души, няма канализация, но се провежда фестивал "Мистериите на Хухла", пише в пътеписа.

"Монитор" предлага подробности за реализацията на мюзикъла "Мама миа" по песни на АББА по света. Преди дни беше премиерата на спектакъла и в София.

Видният астролог Маргарита Паскалева съветва в "Телеграф" да сме внимателни днес и утре заради затъмнението снощи. На 11 август пък ще има слънчево затъмнение. Позициите на Луната и Марс пък предизвикват пожари, подчертава тя.

Водещото заглавие на "Стандарт" е: "Кървава Луна събуди злото". В навечерието на снощното най-дълго затъмнение станаха убийства и имаше насилие, пояснява вестникът. На две страници изданието описва криминалните инциденти през последните два дни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!