Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Две земетресения в Пиринския край

| обновлено 02.08.18 21:35
Фото: БГНЕС

Няма сигнали за пострадали хора и материални щети след днешните земетресения в района на Гоце Делчев, каза за БНР кметът на общината Владимир Москов. Двата труса са били усетени най-силно в село Брезница. В този район това не е обичайно и затова доста хора са се уплашили, допълни Москов.

Вторият трус, регистриран в района на Мелник,  почти не е бил усетен от местното население и гостите на туристическото селище, каза кметът  Наско Петев. Няма сигнали и за  материални щети.

Двете земетресения бяха регистрирани от Националния геофизичен институт в Пиринския край. Първият трус с магнитуд 3,9 по Рихтер беше на дълбочина 11 километра и 700 метра между Гоце Делчев и Банско, а вторият трус - със сила 3,4 по Рихтер, беше регистриран над Мелник.

"Разрушителният потенциал на такива земетресения е малък", обясни пред БНР дежурният сеизмолог към БАН Илиана Попова:

"Земетресението, което е от 17.17 часа, е усетено в почти цяла Югозападна България. Данни за щети и уплахи все още нямаме. Второто земетресение може да е усетено около селата Брезница, Рибново, Ковачевица. Първото земетресение е с дълбочина около десетина километра, а второто земетресение е с дълбочина около 15 километра".

Не са получени сигнали за пострадали или тежки материални щети от земетресенията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!