Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Протест и контрапротест в Кемниц приключиха с арести и нападнати депутати

Опоненти и поддръжници на имиграционната политика на германския канцлера Меркел демонстрираха "за" и "против" мигрантите

| обновлено 02.09.18 15:46
Фото: ЕПА/БГНЕС

Външният министър на Германия Хайко Маас определи като "позор за страната" нацистките поздрави по улиците на германски градове. Снощните безредици в източния град Кемниц Маас нарече "шокиращи". 18 души бяха ранени, сред тях и трима полицаи, а над 300 - арестувани по време на съботните демонстрации. Близо 11 хиляди души участваха в два митинга - на антиимгратнски настроени групи и на поддръжници на леви формации и на имиграционната политика на канцлера Меркел.

До днес са повдигнати обвинения на 37 души, най-често за телесна повреда. Над 2000 полицаи са били на място, като местната полиция е била подкрепена от части от почти цяла Германия. В готовност са били водни оръдия, но до употребата им не се е стигнало.

След като иракски бежанец без право на статут в Германия уби 25-годишен германец, в Кемниц вече седмица протестите не стихват. След последвалите гонения на чужденци в града, в събота вечерта срещу изстъпленията на крайнодесните се обявиха хиляди техни противници, обединени от лозунга "Ние сме повече". По време на демонстрациите неонацисти отново са гонили чужденци. Нападнати са били група депутати от Социалдемократическата партия, протестирали срещу неонацизма.

Близо половината от участвалите в демонстрациите снощи са били поддръжници на крайнодясната "Алтернатива за Германия" и движението "Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада". "Знам как действа интеграцията. Местните хора не се събират с местните хора. Чужденците не се събират с местните хора. Уважението и признанието се печелят. Те не са безплатни", коментира един от организаторите. Контрапротестът премина под надслов "Сърце вместо омраза".

Крайнодесни протестиращи носеха портрети на жертви, атаките срещу които 
според тях са извършени от търсещи убежище. Някои скандираха "Меркел трябва да си ходи" и "Лъжлива преса". Други демонстранти се обявиха против фашизма. Те носеха плакати с надписи "Любов вместо омраза". 3500 са били поддръжниците на имиграционната политика на канцлера Меркел.

"Ясно е, че това не е само проблем на Саксония. Това е проблем на цялото общество, защото онези, които пристигнаха тук през последните дни, за да гонят хора бяха от цяла Германия и следователно това е основна задача за германското правителство и вътрешния министър", заяви лидерът на Зелената партия Аналена Бербок.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!