Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Цените масово тръгнаха нагоре", пише "Сега" на първа страница. Започна великото поскъпване на основните стоки и услуги – на горивата, отоплението, хляба, кредитите. Тази година инфлацията се завърна и всички го усещаме. Според коментара на "Сега" задаващото се увеличение на природния газ от октомври ще доведе до лавинообразно поскъпване, първо на парното и топлата вода. Бензинът и дизелът вече са доста по-скъпи от миналата година. Пекарните очакват двоен удар и в цената на хляба, защото и житната реколта тази година не е добра.

Според "Земя" белият хляб ще струва 1.40 лв. Хлебопроизводители са пояснили, че поскъпването ще е 10 на сто заради цената на брашното. От браншовите организации припомнят, че хлябът вече поскъпна през август.

Една четвърт от пенсионерите у нас живеят с пенсия до 200 лева, пише "24 часа", като се позовава на данни на Националния осигурителен институт. Най-ниските пенсии са в Разград – 287 лева средно.

Поне 250 лева са необходими за подготовката на ученик в семейството, са изчислили от "Стандарт". Осмокласниците излизат най-скъпо.

"Монитор" обяснява, че от осми клас учебниците вече не са безплатни и те струват поне 200 лева. Вестникът пише още, че допълнителните помагала правят началото на учебната година още по-скъпо.

"Тихо и дискретно оглеждат в ГЕРБ трима за министри", пише "24 часа". Едно е сигурно – новите министри ще бъдат свързани с ГЕРБ. Оглеждани са поне десетина депутати и заместник-министри, пише още вестникът.

Според "Труд" оставките минават в сряда в парламента и с гласовете на ГЕРБ. Решението на премиера Борисов да се раздели с трима министри било сериозно и мотивирано, са коментирали високопоставени източници от управляващата партия пред изданието.

"Дума" подчертава, че Караянчева и Цветанов са в противоречие от кого зависят рокадите в кабинета. Вестникът има предвид изявленията на двамата в медиите.

Според "Монитор" центровете за хора с увреждания са препълнени. Има остър недостиг на социални работници, рехабилитатори и логопеди. У нас има 172 дневни центъра за хора с увреждания – за деца и възрастни.

"Трафиканти окупираха селата Владо Тричков и Иваняне", алармира "Телеграф". Каналджиите държат мигранти в необитаеми вили в тези две села по 24 часа, след което ги превозват със стари микробуси с чужди номера. От МВР са доверили на вестника още, че трафикантите имат и определени точки на прекачване на мигрантите – преди Бургас и след Пловдив.

Според финансиста Емил Хърсев намирането на десет милиона лева в брой при обиските на бизнесмените Арабаджиев и Стайков не означава, че те са извършили престъпление. В интервю за "Труд" той пояснява, че нито е престъпно, нито е укоримо някой да съхранява такава голяма сума в брой в дома си"... от всичките дела и приказки остава най-вече лошата дума", обобщава финансистът.

"Стандарт" показва със снимки какво има зад оградите на домовете на Арабаджиеви и Стайкови. Маринела и Ветко предпочитали барок и позлатени скулптури. Рени и Миню си падали по модерните и изчистени спални и всекидневни, пояснява вестникът. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!