Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

КЕВР: От октомври природният газ поскъпва с близо 14%

Иван Иванов
Фото: БГНЕС

От октомври природният газ поскъпва с близо 14% (13,89). Това реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране. Така през следващото тримесечие хиляда кубически метра синьо гориво ще се струват 457 лева. Цената е без ДДС и акциз, както и без таксите за достъп и пренос.

Независимо, че поскъпването на газа ще е с близо с 14 на сто, потребителите ще плащат по-малко за услугата. Това обясни председателят на регулатора Иван Иванов по време на общественото обсъждане на цените.

"За потребителите, независимо дали са домакинства, дали са битови потребители, или са бизнес потребители, повишението на услугата ще бъде с не повече от 8%, защото цената на услугата се формира не само от цената на природния газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване".

Това поскъпване на газа ще доведе до скок на цените на парното и топлата вода с между 2 и 9 процента за различните топлофикации в страната в началото на отоплителния сезон. Няма да има промяна на цената на тока от октомври.

Ново увеличение на цените на природния газ може да има от началото на следващата година.

"Дори да има някакво повишение на цената на природния газ, ако то се задържи в рамките на 5 процента, цената на топлинната енергия няма да бъде повишавана", прогнозира Иван Иванов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!