Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Масово събиране на пластмасови капачки в над 100 пункта в страната

Пластмасови капачки
Фото: Радио Шумен

Масово събиране на пластмасови капачки се провежда за трети път в страната. Срещу предадената за рециклиране пластмаса, организаторите на кампанията „Капачки за бъдеще“ получат средства, с които закупуват кувьози за малките общински болници. 


Капачки ще се събират днес успоредно в градовете София, Пловдив, Плевен и Велико Търново. Сборният пункт в столицата е пред централния вход на стадион „Васил Левски“, където доброволците ще предават своите капачки между 8:30 и 13:30 ч. 


Организаторите на кампанията Мартина Йорданова и Лазар Радков припомнят, че повечето кувьози в общинските болници в страната са амортизирани, понякога дори и повредени, а старата техника уврежда здравето на недоносените бебета.


„Само който не е посещавал малка общинска болница не знае всъщност колко плачевно е състоянието на техниката в много от тях“, заяви Радков.

Йорданова изтъкна, че „всяко трето дете, което е било в кувьоз, поради стара и амортизирана техника получава увреждане на очите“.

Редакцията на радио „София“ предава капачки за трети път.  За по-малко от пет месеца, журналистите от БНР са събрали около шестдесет килограма, разказа водещата Петя Заргунлиева:

„Почти всички събират капачки и вкъщи и доста често пристигат на работа с чанти, пълни с капачки. Подавайте ръка на човек, който има нужда. Не ви коства нищо.“

Между 8:30 и 13:30 часа на малкия паркинг пред Централния вход на стадион Васил Левски столичани ще могат да предадат своите капачки. Сборни пунктове се организират и в градовете Пловдив, Плевен и Велико Търново. В страната има повече от 100 пункта, разположени в 53 населени места, където доброволците ще могат да предават своите капачки и през следващата седмица, но след предварителна уговорка, за да бъде осигурен превоз. 

Контакти за връзка са достъпни във фейсбук на страницата на кампанията "Капачки за бъдеще". Тя  ще продължи и през следващата година. Не е късно да започнете да събирате пластмасови капачки от днес, които ще може да предадете за рециклиране през пролетта. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!