Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

В интервю за „24 часа“ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обещава край на доплащанията за лечение. Контролът става троен - Здравната каса, пациентът и застрахователят, пояснява министърът. Според Ананиев, предложената от него реформа е в интерес на пациентите, личните застрахователни партиди ще са със спестовен характер и ще се ползват и от семейството на здравно застрахования.

Макроикономистът проф. д-р Ганчо Ганчев смята, че здравеопазването трябва да се дигитализира и след това да се реформира финансирането му. Във вестник "Труд" той подчертава, че предложената здравна застраховка от 12 лева е всъщност скрита данъчно-осигурителна тежест.

"Внимавайте с търговските намаления", съветва "Сега". Изданието се позовава на председателя на Комисията за защита на потребителя Димитър Маргаритов, който подчертава, че често потребителите умишлено са заблуждавани за размера на отстъпката. Дори и в кампании за сезонни намаления, потребителят има право на рекламация, ако стоката е с дефект, въпреки предупреждението на търговците, че няма рекламация при промоции, подчертава Маргаритов.

"Монитор" разказва за изложение в столицата, на което български производители предлагат промоции на дрехи, обувки и чанти. 40 фирми участват в изложението, открито в петък в ЦУМ. До следващата неделя - 7 октомври, посетителите могат да видят и да си купят дизайнерски дрехи, хранителни добавки със зеолит, бижута.

Министърът на образованието Красимир Вълчев е цитиран в "Стандарт“. "Студентите ще учат безплатно специалности, които дават възможност да се попълни липсата на кадри в най-проблемните професионални направления." За целта е необходима промяна в Закона за висшето образование. В момента най-търсени са инженери и педагози.

"Монитор" също отделя място на идеята. Освен дефицит за висшисти, в страната ни има търсене на специалисти със средно образование като автомонтьори, машинни и електротехници.

"Задава се визов режим за българските работници в Англия", предупреждава "24 часа". От правителството на Тереза Мей заявиха, че гражданите на Европейския съюз няма да се ползват с преференции при допускане на трудовия пазар на Острова.

"Витоша пред съживяване" след дадени от правителството и Столичната община гаранции, пише "Труд". Става дума за промяна в плана за управление на Природен парк "Витоша", която ще даде възможност да се обнови съществуващата материална база и инфраструктура. От общината обаче не дават конкретни срокове кога ще се внесе предложението за промяна.

"Телеграф" допълва по темата: "Очакват нови спънки от зелените". Според неправителствени природозащитни организации, планът трябва да получи оценка за въздействие на околната среда. От общината и от държавните институции обаче са на противоположното становище.

"Стандарт" предлага разходка във Врачанския балкан по стъпките на героинята от едноименния разказ на Иван Вазов баба Илийца.

"Сега" публикува откъс от новоиздадения роман на големия чешки писател Бохумил Храбъл "Прекалено шумна самота". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!